latinica  ћирилица
17/12/2016 |  09:23 | Аутор: РТРС

Чуркин: Москва је спријечила да милитанти заузму Дамаск

Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин рекао је да је Русија укључењем у кризу у Сирији спријечила милитанте да преузму контролу над Дамаском, смањила њихову војну и економску базу и помогла у враћању неких територија које су заузели џихадисти.

- Русија и даље покушава да буде посредник у дијалогу између сиријске Владе и опозиције како би дошли до консензуса и на дипломатски начин рјешили кризу. Увјерени смо да нема алтернативе за паралелно обезбјеђење прекида ватре, приступа хуманитарној помоћи и наставку борбе против тероризма - рекао је Чуркин пред Савјетом безбједности.

Он је напоменуо да Москва заступа мирно рјешење док поштује суверенитет и територијални интегритет Сирије.

- Велика хуманитарна и медицинска помоћ достављана је сиријском становништву угроженом због борби. У протеклих неколико дана велика количина хуманитарне помоћи испоручена је у Алеп - нагласио је Чуркин.

Састанак Савјета безбједности УН одржан је на иницијативу Француске и требало је да буде говора о процесу евакуације више хиљада цивила и побуњеника из источног дијела Алепа.

Руска телевијска станица Раша тудеј подсјећа, да је евакуација прекинута јуче након што су милитанти одбили да ослободе ратне заробљенике из редова владиних снага као што је и било договорено и покушали су да изнесу тешко наоружање.

Извор: Агенције