latinica  ћирилица
17/12/2016 |  10:57 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Позив вјерницима да помогну изградњу цркве у Јагодњаку (ФОТО)

Парох јагодњачки протојереј-ставрофор Слободан Мајкић позвао је све вјернике из Републике Српске и људе добре воље да помогну изградњу цркве Светог Нектарија егинског чудотворца у Јагодњаку код Осијека.
Парох јагодњачки протојереј Слободан Мајкић - Фото: СРНА
Парох јагодњачки протојереј Слободан МајкићФото: СРНА

- Наша парохија, која броји 130 домова, тешко може да обнавља стару, а камоли да гради нову цркву. Успјели смо да излијемо темељ и радове ћемо, ако Бог да, наставити на прољеће - рекао је прота Мајкић, и додао, да новца више немају, те да се надају да ће им помоћи вјерујући народ.

Парох Слободан Мајкић, родом са Мањаче, а који у овој парохији служи 18 година, вјерује да се његови земљаци неће оглушити о апел, поготово што су многи Бањалучани, знајући о каквом великом свецу и чудотворцу је ријеч, већ били у Јагодњаку на поклоњењу моштима Светог Нектарија чудотворца.

- Сви смо били радосни што ће у Барањи никнути нови храм посвећен Светом Нектарију. Радовали смо се да су и новчана средства припремљена за почетак градње храма. Чуда Светог Нектарија надалеко су позната и наш вјерујући народ путује на грчко острво Егину на поклоњење моштима Светог Нектарија чудотворца - навео је отац Слободан.

Он подсјећа на свједочења многих вјерника којим је Свети Нектарије помогао да се излијече од најтежих болести.

- Дио моштују је сада у Јагодњаку и сви они који нису у могућности да путују на Егину могу доћи у нашу цркву Светог Николаја, гдје се мошти налазе до изградње нове цркве - поручио је отац Слободан.

Он је подсјетио да је нешто више од мјесец дана прије почетка изградње темеља цркве /19. септембра/ донио дио моштију Светог Нектарија у Јагодњак.

Темељи цркве (ФОТО:СРНА)

- Градња цркве Светог Нектарија почела је 24. октобра. Темељи су завршени и плоча је изливена. Радови ће стати на кратко вријеме до почетка прољећа, када ћемо наставити градњу цркве. Прије наставка радова, освештаћемо темеље - наводи прота.

Он је подсјетио на ријечи блаженопочившег патријарха Павла о значају цркава, који је, како је истакао, био и остао велико свјетло наше цркве.

- Патријарх Павле је говорио да је црква увијек била свјетло које је народу у тами освјетљавало пут. У овом времену мрака много ће значити да свијетли наша свјећица вјере и народ ће препознати прави пут - истакао је отац Слободан, изразивши наду да ће српски православни народ, као што су му и преци чинили, ићи тим путем.

Протојереја-ставфрофора Слободана Мајкића, епископ осјечкопољски и барањски Лукијан одликовао је 22. новембра 2015. године, на дан Светог Нектарија, највишим одликовањем СПЦ које може да понесе један мирски свештеник, правом ношења напрсног крста.

Сви који желе помоћи изградњу Цркве Светог Нектарија чудотворца у Јагодњаку потребне информације могу добити позивом на број телефона оца Сободана Мајкића - 00385 98 589 627.

Извор: СРНА