latinica  ћирилица
17/12/2016 |  18:01 ⇒ 18/12/2016 | 10:54 | Аутор: РТРС

Да ли је шеријат и званично у Сарајеву? (ВИДЕО)

Међународну Нову годину у Сарајеву славе по шеријату. Припремили су богат четворочасовни програм, планирају да затворе главну саобраћајницу у срцу Сарајева на Тргу Босне и Херцеговине и да уз концерт Дине Мерлина, славе до раних јутарњих часова.
Пиће - Фото: РТРС
ПићеФото: РТРС

Истовремено сарајевске градске власти су забраниле точење алкохола. И све то правдају Законом о јавном окупљању Кантона Сарајево, који забрањује точење и неконтролисану продају алкохола на отовореном. Ипак, многи кажу да овим потезом сарајевске власти на мала врата уводе шеријат. 

На Тргу Босне и Херцеговине, бројне Сарајлије ће испратити стару и дочекати нову 2017. годину.

Једни другима ће честитати, пожељети добро здравље и срећу. Многи би вјероватно и наздравили чашом неког алкохолног деривата, како то слављима и доликује и како се у Сарајеву до сада славило и наздрављало. Ипак, градске власти у граду на Миљацки ове године су увеле прохибицију. И то не по угледу на америчку из тридесетих година прошлог вијека, већ на модерну блискоисточну, шеријатску. То се да закључити из писања сарајевских медија.

Аналичари мисле да сарајевске власти забраном точења алкохола нову годину дочекују увођењем шеријатских правила у секуларну Босну и Херцеговину, на мала врата. Кажу то је лоша порука туристима који Сарајево посјећују посебно за празнике.

"Никакву другу атмосферу странцима неће дати осим утиска да су они дошли у једну вјерску државу, дошли у једну антисекуларну државу", сматра вјерски аналитичар Мехмедалија Нухић.

Градски оци одлуку правдају Законом о јавном окупљању Кантона Сарајево, који забрањује и точење и неконтролисану продају алкохола на отовореном. Тврде да су припремили добар програм уз концерт Дине Мерлина, кога ће платити нешто више од 200 хиљаде марака. Ипак, већина сарајевских медија у први план истиче забрану точења алкохола, а многи у коментрима и на друштвеним мрежама осуђују потез власти. У поноћ на прагу 2017. градоначелник и остали градски и кантонални функционери грађанима Сарајева ће честитати Нову годину, не хиџретску, већ међународну, али по шеријатским правилима.