latinica  ћирилица
18/12/2016 |  20:14 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Русија предложила своју резолуцију о посматрачима у Алепу

Русија је предложила Савјету безбједности УН своју резолуцију о Алепу, према којој би за слање посматрача УН у тај град било потребно одобрење сиријске владе.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин рекао је пред вечерашњу затворену сједницу Савјета безбједности да ће ставити вето на резолуцију коју је предложила Француска, уколико она не буде измијењена, преноси АП.

У нацрту резолуције који је поднијела Француска позива се генерални секретар УН Бан Ки-мун да одмах распореди посматраче који би пратили евакуацију цивила из опкољених дијелова Алепа и да ли се поштује међународно право.

Чуркин је рекао да би слање посматрача да лутају по рушевинама Алепа било позив на катастрофу.

У руском нацрту се искључују било какви посматрачи УН током евакуације цивила из Алепа.

Нацртом резолуције генерални секретар УН се позива да осигура безбједност и друге аранжмане у "координацији са заинтересованим странама", укључујући сиријску владу која сада контролише источни дио Алепа како би се особљу УН омогућило да "прати услове у којима се налазе цивили који остану у Алепу у свјетлу међународног хуманитарног закона".

Дипломатски извори су АП-у рекли да чланице Савјета безбједности сада разговарају да ли је могуће спојити ова два текста.