latinica  ћирилица
21/12/2016 |  10:56 ⇒ 21:15 | Аутор: РТРС

Савез синдиката не одустаје од протеста (ВИДЕО)

Пред сутрашњу сједницу Народне скупштине о буџету, синдикати буџетских корисника не одустају од најављеног протеста, због одлуке Владе о минулом раду. Влада је понудила најбоље рјешење, да би сачувала радна мјеста, поручила је премијерка.
Синдикат - Фото: РТРС
СиндикатФото: РТРС

Из Владе питају и ко то подстиче пољоприврeднике да њихови представници сутра изађу пред скупштину, подривајући договор који Влада покушава да постигне са пољопривредницима.

Због приједлога Владе да се минули рад обрачунава према коефицијенту 0,5 за раднике са 25 година стажа, а 0,3 за оне са мањим стажом - једночасовни штрајк упозорења већ су одржали запослени у правосуђу.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске, Синиша Петровић изјавио је да то није минорно умањење већ скоро дупло, са 0,5 на 0,3 одсто.

Министар правде Републике Српске, Антон Касиповић рекао је да му је жао што вишесатни, вишедневни и вишеседмични разговори нису довели до тога да дође до договора.

Сутра ће на протесте са остала три гранска синдиката. У 10 часова кренуће испред Савеза синдиката у Бањалуци, Српском улицом, поред Градске управе, до Народне скупштине.

- Влада се уопште није консултовала са синдикатима о овој посљедњој понуди, да ли је прихватамо или не прихватамо, нагласио је предсједник Синдиката управе Томислав Врховац.

- Радници у МУП-у РС који имају преко 25 година радног стажа ће за својих првих 25 година имати обрачун по 0,3 одсто а само за сваку сљедећу 26. 27. 28. и даље имаће обрачун стопе минулог рада од 0,5 одсто, то је суштина, каже предсједница Синдиката радника унутрашњих послова Аница Јондић.

У Влади су израчунали да би корекцијом минулог рада, уштеда у буџету била већа од 15 милиона марака годишње.

- Нико не посматра укупан буџет и не каже како смо повећали најнижу плату, како желимо да додатно заштитимо пензионере. Срамотно је посматрати буџет само кроз ставку о минулом раду и то је непристојно, казала је предсједница Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић.

Иако Скупштина Удружења пољопривредника тек у суботу треба да расправља о издавјањима за аграр, из Асоцијације за рурални развој најавили су да ће сутра пред Скупштину.

- То није протест већ само једно окупљање да скренемо пажњу посланицима да је мало оно што су они планирали за пољопривреду. У суботу имамо скупштину, ту ћемо изнијети проблеме и видјети шта ћемо даље, наравно све зависи од сутрашње одлуке у НСРС, сматра предсједник Удружења пољопривредних произвођача мљекара РС, Владимир Усорац.

Из Владе упозоравају да позив невладине организације Асоцијација за рурални развој, подрива договор који Министарство и Влада покушавају постићи са представницима пољопривредника: "Позивамо пољопривреднике Републике Српске да не насједају на лажна обећања појединих невладиних организација које покушавају да се персонификују као заштитници пољопривредних произвођача, јер објективно за то немају покриће".

Иза овакве одлуке стоји намјера рушења ауторитета институција Републике Српске и партнерског односа са легитимним представницима пољопривредника Српске, поручују из Владе.