latinica  ћирилица
21/12/2016 |  18:16 | Аутор: РТРС

Прочитан исказ свједока о злочинима над Србима у Босанској Крупи

На суђењу за злочине почињене над српским и хрватским становништвом у Босанској Крупи прочитан је исказ свједока Тужилаштва БиХ Милоша Бундала, који је рекао да га је ударио Акица, што је према оптужници један од надимака оптуженог Зијада Кадића.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Исказ Бундала прочитан је након што је вјештак судске медицине Младен Аидар рекао да овај свједок није способан да дође у судницу због психофизичког стања.

Како је навео Аидар, Бундало има 93 године и са њим је тешко успоставити контакт. Одбране су приговориле да овај вјештак није неуропсихијатар и да се не може изјашњавати о психичком стању свједока, преноси Бирн.

Вијеће је прихватило приједлог за читања исказа који је Бундало дао 2013. Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у Бањалуци уз присуство психолога због његове старије доби.

Одговарајући на питања психолога, Бундало се није могао изјаснити који је дан или година, али је навео неке друге податке о себи и породици, те је оцијењено да је способан за саслушање.

Бундало је навео да га је у септембру 1995. са комшијом Слободаном група од шест до седам војника одвела комбијем црне боје у Јасеницу у општини Босанска Крупа, гдје их је испитивао полицијски командир коме не зна име.

"Војник или полицајац – Акица или Акић – извео је Слободана и јасно сам видио и чуо како га туче. Мене је испитивао командир, а онда ме је, кад се вратио, Акица ударио отвореним дланом и потом ме за кошуљу одвукао и убацио у кућу Милоша Недимовића", навео је свједок.

У кући је, како је додао, затекао неколико жена, међу којима је била његова супруга. Бундало је навео да је вођен на радове, а да је кућа у којима је био смјештен била неусловна.

"Кад је једном дошао командант Дудаковић, питао је како нам је. Онда су нам убацили врећу брашна, али нисмо имали ни шибицу. Потом смо лизали сирово брашно као телад", навео је Бундало у исказу.

Након што их је пописао Црвени крст, Бундало и остали затвореници су пребачени у кућу Милана Матића, гдје су добијали храну и спужве и гдје их је чувала полиција.

Тужилаштво БиХ је завршило извођење доказа, а на наредном рочишту планирано је да буде саслушан првооптужени Јадранко Шаран.

Јадранко Шаран, Самир Шабић и Зијад Кадић звани Акица или Хапица, оптужени су за затварање становништва српске и хрватске националности, убиство и нечовјечно поступање. На терет им је стављено и неоправдано одгађање распуштања сабирних центара од септембра 1995. до јула 1996. године у неколико објеката у Босанској Крупи.

Према оптужници, Шаран је био начелник Станице јавне безбједности у Босанској Крупи, Шабић командир полицијског одјељења у Јасеници, а Кадић полицајац.

Суђење се наставља 18. јануара.