latinica  ћирилица
21/12/2016 |  19:04 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Трамп избацио Русију са листе "одбрамбених приоритета" САД

Пентагон је добио допис од прелазног тима новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа, у коме су наведени будући приоритети америчког сектора одбане, а међу којима се не помиње Русија.

Према том документу, чији садржај су објавили амерички медији, Министарство одбране под новом администрацијом мораће да се фокусира на борбу против Исламске државе, изградњу одбрамбене моћи земље, сајбер-безбједност и на већу ефикасност.

Истовремено се Русија као једна од традиционалних главних претњи САД ни не помиње, преноси Спутњик.

На првом мјесту наведена је борба против терористичке организације ИД и њено уништење. На другом је потреба за јачањем одбрамбене моћи САД. Трећи на листи је развој стратегије о сајбер-безбједности. Документ се завршава захтјевом да се траже начини за ефикаснијим радом Пентагона.

Русија као пријетња не појављује се у допису чак ни индиректно. Њено одсуство на листи приоритета изазвало је забринутост у Вашингтону. Амерички медији пишу да је амерички политичка елита, укључујући и особље Пентагона, Стејт департмента и ЦИА, и даље има скептичан став према Русији, наводи Спутњик.

Аутор дописа је замјеник помоћника министра одбране Брајан Мекеон, који га је саставио ослањајући се на упутства једне од Трампових савјетница, Мире Рикардел.

Прелазни Трампов тим позвао је да се допис не узима као "свеобухватан" и да се не сматра коначном листом приоритета Доналда Трампа у сектору одбране.

"Апсолутно је погрешно да медији представљају овај допис као списак свих приоритета изабраног предсједника", рекла је представница Трамповог тима Џесика Дито.

Пентагон је одбио да коментарише добијена упутства, рекавши само да су за Трампа одржани брифинзи о политици према Русији.

"Припрему приоритета препуштамо њима (Трамповом тиму). Много пута смо за њих водили брифинге о политици према Русији", објаснио је замјеник портпарола Пентагона Гордон Троубриџ.

Министарство одбране је такође нагласило да је засад рано да се говори о будућем правцу нове администрације у војној области, јер нови шеф Пентагона још није ступио на дужност.

На ту позицију Трамп је поставио пензионисаног генерала Морнарице Џејмса Метиса, који међу америчким војницима има репутацију харизматичног лидера и чврстог команданта.

Спутњик подсјећа да је прошле недјеље амерички Центар за превентивне мјере израдио извјештај у којем је поново назвао Русију главном пријетњом САД у 2017. години.

Посебно се разговарало о могућем сукобу између Русије и НАТО снага који би имао "велики утицај" на САД. Заједно са тим је констатовано да је вјероватноћа таквог развоја "умјерена".

Раније су о Русији као претњи број један говорили шеф Здруженог генералштаба америчке војске генерал Џозеф Данфорд и министарка ваздушних снага Дебора Ли Џејмс.

Извор: РТС