latinica  ћирилица
23/12/2016 |  16:24 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Ухапшена потпредсједница Парламента ФБиХ Весна Шванцер

Потпредсједница Представничког дома Парламента Федерације БиХ Весна Шванцер ухапшена је данас по наредби Општинског суда у Зеници.

Ову информацију потврдио је адвокат Весне Шванцер, Владо Адамовић, наводећи да је његова брањеница слободе лишена, "јер се није одазвала на позив Суда 16. децембра за када је било заказано рочиште у Општинском суду у Зеници, иако је приложила љекарско увјерење којим је оправдала изостанак".

"Весна Шванцер је љекарским налазом оправдала свој недолазак. Закон 'каже' да се притвор може одредити када окривљени не оправда свој недолазак", појашњава Адамовић.

Он је изненађујућим оцијенио да судија у овом предмету није прихватила њено оправдање/љекарски налаз, прецизирајући да је, уколико је била незадовољна, могла да ангажује вјештака. Адамовић је додао да је у вези с тим уложио жалбу у којој је назначио да је таква одлука по оцјени одбране потпуно незаконита.

Према писањима федералних медија, против Весне Шванцер се у Општинском суду у Зеници води поступак по оптужници која је терети за превару.

АДВОКАТ УЛОЖИО ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ О ХАПШЕЊУ ШВАНЦЕРОВЕ

Адвокат потпредсједника Представничког дома Парламента ФБиХ Весне Шванцер, која је ухапшена данас према наредби Општинског суда у Зеници иако је приложила љекарско увјерење којим је оправдала изостанак са рочишта, уложио је жалбу на то рјешење.
Адвокат Шванцерове Владо Адамовић изјавио је вечерас Срни да је његов клијент лишен слободе јер се није одазвала на позив Суда 16. децембра, за када је било заказано рочиште у Општинском суду у Зеници.

Адамовић тврди да судија није могао да донесе рјешење о притвору Шванцерове јер закон каже да онај ко не оправда свој долазак може бити, условно речено, кажњен на тај начин, а Шванцерова је оправдала недолазак љекарским налазом.

"Судија је премашио границе своје струке тиме што је одлучио да не прихвати налаз самостално, а није ангажовао вјештака", рекао је Адамовић.

Он сматра да је то било тенденциозно и не зна шта је разлог таквог поступања.

"Уложио сам жалбу и надам се да ће судско вијеће уважити моје аргументе. Не може судија сам цијенити налазе, јер ако је љекар написао да је жена неспособна за рочиште, а судија сумња у то, могао је да позове вјештака и да он каже да ли је тај налаз у реду или није, а не да сам о томе одлучује", наглашава Адамовић.

Он није желио да коментарише да ли је у овај случај "прсте умијешала и политика", с обзиром на то да је Шванцерова члан СББ БиХ.

Лидер СББ БиХ Фахрудин Радончић вечерас се Срни није јавио на телефонски позив.

Извор: СРНА/Фена