latinica  ћирилица
24/12/2016 |  19:55 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Умјесто захтјева за окончањем мандата, Уставни суд БиХ добио новог страног судију (ВИДЕО)

У тренутку када се из Српске снажно намеће захтјев за окончање мандата страним судијама и промјену надлежности Уставног суда БиХ предсједник Европског суда за људска права именовао је новог страног судију Ђованија Грасоа. Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић тврди да није могао да заустави именовање због чега, каже, то питање није ни стављао на дневни ред Предсједништва.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Италијански судија Ђовани Грасое долази на упражњено мјесто у Уставном суду БиХ у јеку у расправе о мандату страних судија. Према бх уставу, Предсједништво се консултује приликом именовања, што је предсједник Европског суда игнорисао, а Предсједништво ћутке прешло преко тога, не стављајући избор новог судије на дневни ред.

-Ми можемо само формално то ставити на дневни ред, али не можемо донијети одлуку, нити то зауставити. Ако не могу донијети одлуку да нешто зауставим, а волио бих да могу, зашто би се онда бавио тиме. Нека о томе одлучују они који то сами раде, али без легитимитета Предсједништва - каже српски члан Предсједништва Младен Иванић.

Међутим, професор уставног права Милан Благојевић сматра да је српски члан Предсједништва пропустио прилику да стављањем на дневни ред именовање новог судије, затражи заштиту виталног националног интереса у Народној скупштини РС, чији став не би могао да игнорише ни предсједник Европског суда.

-Ако двије трећине посланика у Народној скупштини потврде његов став, наравно да нема одлуке о давању сагласности, односно мишљења за именовање страног судије. То је механизам кроз који се може зауставити процес именовања - каже Благојевић.

Он је мишљења да би у том случају предсједник Европског суда требало да уважи став Народне скупштине РС и заустави именовање. Тада би у УС БиХ остало осам судија, што би макар привремено пореметило досадашњи принцип доношења одлука, углавном на штету Српске, гласовима бошњачких и троје страних судија.

-Стога, не стоји мишљење да се не би ништа промијенило уколико не би био именован судија и управо би на овај начин дошло до промјене - истиче Благојевић.

У Уставном суду БиХ речено нам је да судија Ђовани Грасо још није преузео дужност. Грасо је раније био у БиХ као судија Дома за људска права и имао важну улогу у формирању Међународног трибунала за бившу Југославију.