latinica  ћирилица
25/12/2016 |  12:24 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Ову храну можете јести у неограниченим количинама

Иако је порција хране коју конзумирамо врло важна за одржавање тјелесне тежине, постоје здраве намирнице које могу да вас засите, а богате су витаминима и минералима. Не говоримо при томе о зеленој салати без соли и сирћета већ о укусним залогајчићима које можете грицкати без гриже савјести.

1. Кокице

Вјеровали или не кокице су једна од најздравијих и најмање калоричних грицкалица које постоје. Не говоримо о кокицама с укусом путера или сира већ о класичном кукурузу који можете искокати у вашем лонцу уз само кап уља и додатак соли. Кокице имају минимално калорија и садрже влакна која су добра за пробаву. Желите ли зачинити ову друштвену грицкалицу додајте мало паприке у праху, чилија или бибера.

2. Кисели краставци

Готово да и не постоји особа која не воли киселе краставце, посебно оне домаће. Шољиица киселих краставаца садржи само 16 калорија, па је то намирница коју можете конзумирати уз било какву дијету и уз било који оброк током дана.

3. Карпаћо од тиквица

Ако још нисте испробајте карпаћо од тиквица јер је ријеч о изврсној намирници коју свако може да приушти у неограниченим количинама. Тиквице исјеците на танке колутове и натопите у лимунов соку па их оставите да тако одстоје неко вријеме. Након тога додајте мало маслиновог уља, соли и бибера. Тајна се крије у лимуновом соку који отапа масноћу, а сам оброк има врло мало калорија.

4. Чипс од кеља

Ово је најздравија и најфинија замјена за мастан и калоричан чипс од кромпира. Ријеч је о нискокалоричној грицкалици која ће вас заситити и у којој можете уживати до миле воље. Очистите лишће кеља од дебелих стабљика и покидајте их на мање комадиће. Посолите их, премажите с мало маслиновог уља и побацајте по плеху за печење и пеците у рерни око 10 минута, односно док ивице не зажуте и лишће се не осуши. Овај здрав чипс је врло укусан и можете га јести у било које доба дана.

5. Бадеми, ораси и љешници

Коштуњаво је воће здрава и хранљива грицкалица коју можете употријебити између оброка. Шака ове здраве посластице тренутно ће вас заситити, а у комбинацији са сушеним воћем попут грожђа, смокви или шљива су непобедиви борби против глади.

Извор: Б92