latinica  ћирилица
26/12/2016 |  20:44 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Њемачко село позива младе парове са дјецом да се доселе

Због све старије популације многа мања мјеста у Њемачкој, међу којима је и село Отенштајн на сјеверу земље, дошла су у ситуацију да затворе школе јер немају довољно ученика.

Челници овог њемачког села позивају младе брачне парове са дјецом да се доселе и нуде им пријатан и миран живот. Како пише Фајнашнел Тајмс, њемачке власти посљедњих деценија интензивно раде на привлачењу младих породица из других земаља како би ријешили све израженији проблем старења.

Према посљедњим подацима Уједињених нација, број становника у земљи до 2050. године биће смањен на 74,5 милиона.

Проценат Нијемаца до 15 година могао би пасти на 13 одсто, што би било међу најмањим бројем младих у једној земљи у свијету. Број особа у Њемачкој изнад 60 година, према процјенама, могао би порасти са 27 на 39 одсто.

Демографске промјене су један од највећих изазова Њемачке, упозорио је Волфганг Шојбле, министар за финансије.

Тако и на сајту амбасаде Њемачке у Сарајеву стоји да градска управа села Отенштајн заиста поклања општинске парцеле младим породицама са дгецом. Међутим, ове породице морају у периоду од три године градити на парцели и сносити трошкове прикључака који нису безначајни (прикључак за воду, канализацију, струју, гас, телефон, приступни пут итд.).

Уосталом, изградња куће у Њемачкој, као и трошкови живота нису јефтини. У Отенштајну и околини има много слободних радних мјеста, нпр. у области медицинске његе, угоститељству и занатству.

Такође, важи и правило да се радна дозвола може издати само у случају ако се диплома о завршеној стручној спреми призна у Њемачкој. Изгледе за радно мјесто има у правилу само она особа која добро зна њемачки језик.

Извор: Агенције