latinica  ћирилица
28/12/2016 |  21:57 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Минут ће трајати један секунд више за Новогодишњу ноћ

Дуга Новогодишња ноћ трајаће секунд више ове године, један поклон од планете Земље за оне који се буду веселили.
Сат - илустрација (фото: Thinkstock ) -
Сат - илустрација (фото: Thinkstock )

У свим земљама свијета минут између 23.59 и 00.00 по времену УТЦ/ГМТ (кординисаном универзалном времену) трајаће секунд више него нормално, односно 61 секунд умјесто 60.

Земље чији сатови су везани за координисано универзално вријеме (УТЦ), односно више земаља у Западној Африци, Велика Британија, Ирска и Исланд додаће један секунд више свом одбројавању до поноћи за Нову годину.

Француска и Србија које се налазе у зони централноевропског рачунања времена (УТЦ/ГМТ плус један) имаће дужи први сат у Новој години, додатни секунд ће бити између 0.59 и 1.00 сат.

"Тај додатни секунд или интеркаларни секунд дозвољава да се усагласи астрономско нерегуларно вријеме повезано са кружењем Земље са скалом времена, легалном и изузетно стабилном, коју од 1967. године одређују атомски сатови", навела је данас Опсерваторија у Паризу. Скала рачунања времена која се користи свуда у свијету и која се налази на сатовима заснива се на атомским часовницима велике прецизности.

Међутим "природно" или "астрономско" вријеме које је дефинисано кружењем Земље око Сунца и које одређује проток дана и ноћи је нерегуларно.

Врло дугорочно планета има тенденцију успоравања под утицајем гравитационог привлачења Мјесеца и Сунца, чиме се непримјетно продужавају дани становника Земље.

Због тога је повремено потребно подесити сатове према планетама, а као референца узима се Координисано универзално вријеме или УТЦ.

У просјеку сваких 18 мјесеци треба да вратимо сатове један секунд уназад да би ослушкивали природу. То је већ учињено 26 пута од 1972. године.

О додавању "додатног секунда" одлучује Међународна служба ротације Земље и референтних система (ИЕРС), чије је сједиште у Опсерваторији у Паризу.

Треба рећи да нико неће примијетити разлику да имамо један секунд више, али потребно је да се регулишу системи навигације преко сателита и синхронизују у велике рачунарске мреже.

Извор: Агенције