latinica  ћирилица
29/12/2016 |  10:22 | Аутор: РТРС

Након овога више нећете бацати кору банане у смеће

Иако се коре већ дуго сматрају отпадом, оне су право богатство захваљујући високом проценту нутријената, влакана, витамина Ц и Б, калијума и магнезијума, лутеина...
Банане - Фото: илустрација
БананеФото: илустрација

Сљедећи пут када одлучите да поједете банану, нипошто немојте да бацате њену кору у смеће.

Стручњаци тврде да има бројне примјене, а ових неколико трикова практикују људи широм свијета.

1. Ублажава опекотине и дјелује као аналгетик

Кора банане се традиционално користи као помоћ у зацјељивању рана, нарочито рана од опекотина. Све што треба да урадите јесте да трљате болно или опечено мјесто унутрашњом страном коре.

2. Ублажава псоријазу

Честа кожна болест, карактеристична по периодима погоршања и побољшања, јавља се у виду црвенила и љуштења коже. Иако банана не дјелује као лијек, састојци њене коре имају благотворно дејство на кожу и ублажавају симптоме.

3. Уклања брадавице

Код упорних брадавица које се јављају на кожи треба ставити комадић коре банане на то мјесто, причврстити завојем и оставити тако преко ноћи. Поступак се понавља док брадавица не отпадне сама.

4. Избјељује зубе

Оно што је најбоље код коре банане јесте што нема абразвино дејство, односно не оштећује зубну глеђ, а доноси резултате. Све што треба да урадите јесте да једном на дан трљате зубе по 5 минута опраном кором банане у периоду од 20 дана.

5. Помаже при мршављењу

Витамин Б одличан је извор антиоксиданаса који подстичу метаболизам и због тога може да буде користан при мршављењу. Томе доприноси и чињеница да кора од банане у себи нема додатних калорија и да је одличан извор влакана, па омогућава да се дуже осјећате ситим.Осим тога, калијум у кори подстиче метаболизам, а кору банане можете конзимирати тако што ћете је убацити у смути или направити чај од ње.

6. Смањује појаву акни и видљивост бора

Будући да је кора богата антиоксидансима, одлично умањује штету проузроковану слободним радикалима који су посљедица старења. Ако је свакодневно утрљавате на проблематична подручја, као и она на којима се јављају боре, имаће умирујуће и хидратизирујуће дејство.

Извор: Б92