latinica  ћирилица
02/01/2017 |  15:11 ⇒ 03/01/2017 | 10:24 | Аутор: РТРС

Поново пао тендер, могућа блокада издавања пасоша (ВИДЕО)

БиХ би се на прољеће могла суочити са огромним проблемом – блокадом издавања пасоша. Наиме, 21. марта истиче уговор са садашњим испоручиоцем пасошких књижица, а тендерска процедура на којој би требало да буде изабран најбољи понуђач за потписивање новог уговора је у застоју. У сјени честитки за нову, посљедњи дан старе године обиљежила је вијест да је поново пао тендер за набавку пасошких књижица.
Лична исправа - Пасош - Фото: ФОНЕТ
Лична исправа - ПасошФото: ФОНЕТ

Након пропасти првог, много се очекивало од другог тендера за израду пасошких књижица. Међутим, жалба једног од понуђача на тендерску документацију, ново пробијање рока за доношење одлуке у Канцеларији за разматрање жалби и предстојеће расписивање новог тендера – све то не иде у прилог очекивањима да се посао заврши у року.

Незванично, и први и други тендер пао је због жалби француске компаније "Гемалто" која се за овај посао бори са садашњим испоручиоцем "Милбауером". За проблем који би могао наступити усљед пробијања рокова, у ИДДЕЕА-и очекују помоћ од Савјета министара. Да ли ће бити продужен рок са постојећим добављачем пасошких књижица или ће се покушати наћи неко друго рјешење није познато јер су конкретни потези и даље непознаница.

Адил Османовић, министар цивилних послова БиХ, истиче да ће се одмах послије Нове године направити информација за Савјет министара како би се могли предузети кораци да се не дође у ситуацију да грађани БиХ не могу добити путне исправе.

И Драган Мектић, министар безбједности БиХ,истиче да се не смије никако доћи у позицију да се направи вакуум у којем неће бити образаца за пасоше што би,како је рекао, нанијело директну штету грађанима.

Због система чији је циљ безбједност докумената и који подразумијева да се пасошка књижица израђује на основу захтјева странке, залиха нема. И Едим Несими, директор ИДДЕЕА-е, потврдио је да пасошких књижица нема у резерви, јер постојећи систем издавања путних исправа не подразумијева залихе докумената и немогуће их је створити.

Да ли ће безбједност докумената остати приоритет, неизвјесно је. Наиме, до нас су стигле непровјерене информације да су Министарство цивилних послова и ИДДЕЕА израдили нови правилник у вези са сигурношћу пасоша у БиХ којим се у основи мијења изглед и карактер постојећег документа, односно којим се поново уводи папирна страница са подацима о грађанину чиме се, према тим наводима, криминалцима и терористима, првенствено Исламске државе, омогућава лакше фалсификовање и доступност документима.

Сасвим је јасно да би, уколико се бх институције не уозбиље и не одраде квалитетно и на вријеме свој дио посла, грађани опет могли извући дебљи крај.