latinica  ћирилица
03/01/2017 |  12:24 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

"Капетан Америка"- најгледанији у 2016. (ВИДЕО)

Филм "Капетан Америка: Грађански рат" је најгледаније остварење 2016. године у биоскопима широм свијета. Овај филм из Марвеловог серијала зарадио је 1,153 милијарде долара на биоскопима благајнама.
Биоскоп - Фото: Screenshot
БиоскопФото: Screenshot

Само у САД "Капетан Америка - Грађански рат", који наставља тамо гдје се филм "Осветници - Ера Алтрона" завршио, зарадио је 408 милиона долара, због чега је други најгледанији филм у САД. За укупну, позамашну цифру творци "Капетана Америке" могу да захвале и гледаоцима у Кини, гдје су зарадили 190,5 милиона долара.

Изнад милијарду долара имају и анимирана остварења "У потрази за Дори" - милијарду и 27 милиона, и "Зоотопија" - милијарду и 23 милиона. Наставак култног цртаног "У потрази за Немом" је најгледанији филм у Америци гдје је зарадио 486 милиона долара. Занимљиво, овај цртани је имао највећу публику у Јапану (65 милиона долара профита). "Зоотопија" није толико добро прошла на домаћој територији, јер је тек на шестом мјесту најгледанијих филмова у Америци (341 милион долара). Филму је финансијски успјех донијела Кина, гдје је "Зоотопија" зарадила 235 милиона.

Да су дјеца и њихови родитељи били најактивнији биоскопски гледаоци 2016. године показује и податак да се у топ пет најгледанијих филмова налазе и "Књига о џунгли" и "Тајни живот кућних љубимаца". Играни римејк Дизнијевог анимираног филма зарадио је 966 милиона, односно 364 милиона у Америци, а остало у иностранству (од чега је, очекивано, највише у Кини – 150 милиона). "Тајни живот кућних љубимаца" зарадио је 875 милиона долара, односно 368 милиона у САД.

Уз анимиране филмове највише новца холивудским студијима и 2016. као и ранијих година, донијеле су екранизације стрипова. Поред "Капетана Америке", на листи филмова са највећом зарадом су и "Бетмен против Супермена: Зора праведника" (873 милиона долара), "Дедпул" (783 милиона), "Одред отписаних" (745 милиона) и "Доктор Стрејнџ" (656 милиона). Занимљиво је да су два од ова четири остварења ("Бетмен против Супермена" и "Одред отписаних" нјлошији по мјерилу критике).

Иако добро написан, и за један блокбастер врло вриједан, и десети филм на листи најгледанијих изгледа као сликовница или видео игрица -  "Фантастичне звијери и гдје их наћи". Нови филм из серијала о Харију Потеру (који прати догађаје прије Потеровог одласка у чувену школу Хогвортс) на благајнама је зарадио 744 милиона долара.

Ипак, најзанимљивији наслов на листи налази се на 11. мјесту - "Одметник 1", који је за двије недјеље зарадио 555 милиона долара. Овај филм из серијала "Ратови звијезда", први који није у директној вези за причом о Луку Скајвокеру, међу десет је најгледанијих филмова у Америци ове године. Осим тога, његова зарада ће вртоглаво скочити када 6. јануара филм стигне у биоскопе у Кини.

Да је довољно да један филм буде гледан само у Кини да би остварио огромну зараду, говори и податак да је на 12. мјесту кинеско СФ остварење "Сирена", које није имало ширу свјетску дистрибуцију (приказан је у тек неколико земаља), али је само у домаћим биоскопима зарадило 553 милиона долара. На листи најгледанијих су и: "Икс људи: Апокалипса", "Кунг Фу Панда 3", "Воркрафт", "Џејсон Борн", "Ледено доба: велики удар"...

Листа показује и да је најуспјешнији студио 2016. године био Дизни, који је протекле године само на филмовима приказаним у биоскопима зарадио више од седам милијарди долара. Ово је први пут у историји да један филмски студио оствари толику зараду. Дизнију су успјех донијели "Одметник 1", "У потрази за Дори", "Капетан Америка", "Књига о џунгли", "Зоотопија".

Извор: Агенције