latinica  ћирилица
05/01/2017 |  13:33 ⇒ 14:03 | Аутор: РТРС

У недјељу у Бањалуци отварање изложбе "Српски иконопис"

Изложба "Српски иконопис од 16. до 18. вијека из цркава и манастира са подручја БиХ" биће свечано отворена у недјељу, 8. јануара, у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ у Бањалуци у оквиру обиљежавања Дана Републике.
Српске иконе - Фото: РТРС
Српске иконеФото: РТРС

На изложби ће бити представљене 43 иконе непроцјењиве умјетничке и материјалне вриједности које су дио културне и духовне баштине српског народа.

Академик Миливоје Унковић рекао је да је концепција изложбе заштита и рестаурација наше културне баштине, која је хитно потребна.

"Ова изложба показује и шта се дешава са културним благом које није обухваћено заштитом и конзервацијом", додао је Унковић.

Он је нагласио да се ниједан музеј у свијету не би постидио да у својим салама има овакву поставку и захвалио владикама Српске православне цркве /СПЦ/ Јефрему, Хризостому, Атанасију и Григорију, који су подржали изложбу.

Историчар умјетности Љиљана Шево каже да у БиХ постоји на стотине изузетно вриједних иконописних дјела чији су аутори били српски иконописци, а наручиоци великодостојници и вјерници СПЦ.

Она је додала да се на изложби може пратити главна иконописна линија наших најдаровитијих мајстора, те да је намјера да се оваквим репрезентативним избором икона покаже колико је вриједно српско културно насљеђе.

"Циљ је и да се покаже колико драгуља наше културе широм БиХ стоји у веома лошим условима и вапи за конзерваторским интервенцијама", упозорила је Шево.

На конференцији за новинаре у Галерији АНУРС-а речено је да ће на изложби, која ће бити отворена 8. јануара у 18.00 часова, бити представљене иконе и царске двери из манастира Житомислић, Добрун, Ломница, те иконе из цркава и манастира у Фочи, Чајничу, Високом, Ливну, Сарајеву, Бусовачи, Требињу, Гомионици и цркве брвнаре из села Блашког.

Изложбу је, захваљујући разумијевању институција Републике Српске, представника СПЦ и ентузијаста, приредила АНУРС, у сарадњи са Музејом Српске православне цркве из Београда, Музејом Републике Српске и Републичким секретеријатом за вјере.

Осим Унковића и Шево, аутор изложбе је и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Изложбу, која ће бити отворена до 8. марта, прати и луксузни каталог на српском, енглеском и руском језику који има 84 стране и фотографије свих изложених икона.

Планирано је да иконе буду постављене и у Требињу и Бијељини, а Педагошки завод Српске би требало да упути допис школама да, у оквиру својих програма, организовано посјете ову изложбу.

Извор: СРНА