latinica  ћирилица
06/01/2017 |  08:08 ⇒ 08/01/2017 | 07:41 | Аутор: РТРС

Мир Божији- Христос се роди (ВИДЕО)

Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, најрадоснији хришћански празник-дан Рођења Исуса Христа.
Бадњи дан - Фото: РТРС
Бадњи данФото: РТРС

Прослава почиње одласком на јутарњу литургију, на којој вјерници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа. Након литургије, укућани се окупе око божићне трпезе, помоле се Господу и ломе чесницу.

На Божић у кућу долази полазник или положајник - мушкарац који први честита Божић. Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са "Мир Божји - Христос се роди", уз отпоздрав "Ваистину се роди".

Прослава Божића почела је поноћним литургијама широм Републике Српске.

Већ по традицији, божићна радост, упркос хладноћи, сабрала је на Светој архијерејској литургији у храму Христа Спаситеља у Бањалуци мноштво православних вјерника. Окупљени око Богомладенца Христа, вјерници нису скривали радост коју са собом носи данашњи празник, испуњен вјером, љубаљу и надом.

Епископ бањалучки Јефрем у својој бесједи поручио је да Витлејемска радост треба да обасја срца свих православних Срба, како бисмо Богомладенцу Христу даровали оно најбоље у себи.

"Везује се много тога што је из нађе традиције и обичаја. У временима у којима нисмо имали своје државе око Цркве се његовала традиција и своји коријени и поријекло", рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је присуствоввао литургији.

Традиционално ломљење божићне чеснице са златником обављено је данас у новоизграђеном храму Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица. Манифестација је организована девети пут заредом. Златник у чесници пронашао је најмлађи учесник Марко Ђукић. За осталу дјецу, и ове године било је много бомбона у божићној слами.

И у свим православним храмовима у Зворнику и Бијељини служене су јутарње празничне литургије. Празник мира, љубави,праштања и мирења, грађани су дочекали са жељом да буду сложни и јединствени. Пожељели су да празник Христовог рођења донесе здравље, срећу, благостање и мир.

"Божић је празник нашег спасења, празник радости .Отворимо данас своја срца и у њега примимо Господа који долази да нас спаси", поручио је епископ зворничко-тузлански Хризостом након Божићне литургије у Саборном спомен храму Рођења пресвете Богородице у Бијељини.

 И Херцеговина, по традицији и обичајима, свечано обиљежава Божић. Изузетно ниске температуре и јак вјетар нису били препрека бројним вјерницима да присуствују литургијама које су служене у свим храмовима.

Божићну литургију у Храму Светог Преображења Господњег у Требињу, уз присуство великог броја вјерника, служио је умировљени владика Атанасије.

Божић се свечано обиљежава и у Мостару. Бадњаци су наложени испред Храма Рођења Пресвете Богородице или како га најчешће зову, старе православне цркве. Свечану божићну поноћну литургију у овом храму служио је владика Григорије.

Без обзира на изузетно ниске температуре и орканску буру божићној, поноћној литургији у Мостару присуствовао је велики број вјерника.

У храмовима и црквама у Сарајевско-романијској регији служене су божићне литургије. Радост Христовог рођења озарила је и угријала срца свих правосланих вјерника и на екстремно ниским температурама, до 20 степени Целзијуса испод нуле. Још једном се потврдило да су жеље за добрим здрављем,миром и благостањем најчешће исказиване на Божић.

Посебно је било радосно у храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Прочитана је божићна посланица патријарха српског Иринеја.

"Будимо Божји људи,своја срца чувајмо од злих мисли и волимо једни друге као што волимо Бога", поручио је окупљеним вјерницима старјешина Храма протојереј ставрофор Владимир Ступар.

Радост Божића са сарајевским Србима подијелио је и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукичевић.

Поводом најрадоснијег хришћанског празника, Божића, у цркви Свете Тројице у Приједору јутрос је служена света архијерејска литургија, уз присуство бројних вјерника. Празничним службама Божић је обиљежен и у осталим православним храмовима у Приједору и Приједорској регији. Приједорчани кажу, Божић је празник наде, радости и праштања.

Божић, најрадоснији хришћански празник слави радост рађања и новог почетка. На овај дан окупља се породица и његује дух заједништва. Ово је празник наде, радости и праштања, уз жеље за добро здравље и благостање, кажу Приједорчани.

Свету архијерејску литургију у приједорској цркви Свете Тројице служио је протојереј-ставрофор Младен Мајкић, уз саслужење свештенства.

"Нека вас Господ све поживи, а Христос новорођени нека у вашим срцима просвијетли љубав према богу, према ближњима и нека на најбољи начин та свјетлост божанска научи како и на који начин да свој живот уредите у овоземаљском животу, како да на најбољи начин полсужите богу и ближњему своме", рекао је протојереј-ставрофор Младен Мајкић.

Свечано је било и у Добоју. Православни храмови били су претијесни да приме све вјернике на божићној литургији.

Многе Добојлије испуниле су и посљедње мјесто у цркви Светих апостола Петра и Павла. На јутарње божићно богослужење запутили су се и млади и стари.

Први пут за Бадњи дан и Божић изостала је масовна употреба пиротехнике, што је обрадовало и вјернике и свештенство који су у миру могли да обаве молитве. Улице града данас су опустјеле. Божић је испунио домове и срца, окупио породице у заједничким жељама и надањима. Божићне литургије служене су у свим православним храмовима добојско озренског подручја.

Молимо се за распето Косово и Метохију, поручио је у Божићној посланици патријарх Иринеј. Позвао је на мир, јединство и заједништво.

Божић по јулијанском календару славе и руска, грузијска, Јерусалимска патријаршија, Копти и неки манастири на Светој гори у Грчкој. Божић ће бити дочекан свечано и на Блиском истоку - у витлејемској Цркви Христовог рођења.