latinica  ћирилица
06/01/2017 |  09:06 ⇒ 09:51 | Аутор: РТРС

Кустурица пронашао "Посљедњег хероја" у Уругвају

Емир Кустурица на крије дивљење према свом посљедњем филму чији је главни актер бивши уругвајски предсједник Хосе Мухика кога прати надимак "најсиромашнији предсједник".
Емир Кустурица и Хозе Мухика - Фото: СРНА
Емир Кустурица и Хозе МухикаФото: СРНА

За Кустурицу, Мухика је једноставно “Посљедњи херој“ како и гласи назив управо завршеног документарца.

“Ја сам рођени идеалиста“, рекао је Кустурица и додао да је развио посебну визију свијета који је повезан са људима којима се диви, од Че Геваре до Кастра.

“Пошто са њима нисам могао ништа да снимим, чим сам чуо о човјеку који је предсједник али и даље вози трактор и сам поправља ствари по кући, знао сам да је он мој човјек. И нисам погрешио.“

За Мухику се прочуло током његовог предсједничког мандата од 2010. до 2015. године. јер је и као предсједник Уругваја живио у кући на фарми, возио стари фолксваген и скоро цијелу плату донирао у хуманитарне сврхе.

Мухику у Уругвају и поштоваоци и критичари једноставно зову Пепе. “Неки људи у Уругвају не воле оно шта Мухика ради и то је сасвим нормално“, рекао је Кустурица.

“Међутим, сматрам да он није толико популаран у свијету колико би требало да буде, а за мене је икона.“

“Овим остварењем желим да прикажем дубоку везу између његове личности и повезаности са земљом“, изјавио је Кустурица.

У документарцу су комбиновани интервјуи са архивским фотографијама из времена када је Мухика био предсједник, а остварење се фокусира на Мухикине посљедње дане на власти.

Кустурица се нада да ће филм послати поруку “понизности и преданости“ и да ће бити завршен до септембра како би био приказан на филмском фестивалу у Венецији.

Извор: Yahoo.