latinica  ћирилица
06/01/2017 |  11:23 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Додик: У 2017. години ново позиционирање Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће у 2017. години бити офанзива, прије свега политичких, које подразумијевају уважавање реалности и значиће ново позиционирање Српске.
Милорад Додик, предсједник Републике Српске - Фото: РТРС
Милорад Додик, предсједник Републике СрпскеФото: РТРС

"Сигурно ћемо радити на новом позиционирању Републике Српске и на унутрашњем и на глобалном плану. Ако не буде разумијевања за договор у БиХ, ми немамо разлога да остајемо у њој", рекао је Додик за "Курир".

Он је истакао да је његов партнер у тој мисији на унутрашњем плану народ Републике Српске који то хоће и жели, а на спољном, како каже, паметно разумјети контекст у којем се ствари дешавају и без "посебне везаности за ово или оно".

"Ево постоји једна сјајна идеја о којој смо недавно могли да читамо, а то је да се Републике Српска издвоји и направи заједницу са Србијом и то заједно са четири општине на Космету. Уз то иде и враћање доминантно српског предзнака Црној Гори. То све би нам дало дугорочно рјешење за стабилност Балкана", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске истиче да у БиХ нема развоја у консталацији односа који су наметнули Американци када су рекли да БиХ нема три нације, већ једну, додајући да је у томе грешка.

"Ово је мучилиште у којем нико није задовољан, ни ми који тамо живимо нити странци који су жељели другачију БиХ, али ни муслимани који су жељели сву БиХ, а добиће је све мању. Хрвати поготово нису срећни, јер су фрустрирани због своје позиције у Федерацији БиХ. Према томе, то је мјесто незадовољства, а не перспективе", рекао је Додик.

Он је нагласио да долази вријеме реафирмације држава и да ће оно убрзати распад овакве БиХ.

"БиХ се не може реафирмисати јер никада није била довољно створена да би постојала и да би је критична маса људи вољела. Ко воли БиХ? Можда неколико десетина хиљада људи на Башчаршији. Доста је трпљења! Вјерујем да не морамо више да трпимо", рекао је Додик.

Када је ријеч о предстојећој прослави 9. јануара - Дана Републике, Додик је рекао да ће то бити прилика да људи широм Републике Српске на најбољи начин покажу заједништво и јединство.

На питање каква реаговања очекује из Сарајева поводом параде и славље у Бањалуци за Дан Републике, Додик је рекао да они своја реаговања "могу да објесе мачку о реп".

"Ми то не радимо због њих и нека разумију како хоће и параду и прославу. Наравно да знам да нису благонаклони. Бакир Изетбеговић је рекао да је Српска опаснија од тероризма. То је тешка квалификација која све нас вријеђа и мотивисана је потребом да сакрије своју умијешаност у промовисање и организовање терористичких група и појединаца који су широм БиХ, а касније и одласком на сиријско ратиште показивали колико је тај тероризам опасан и представља пријетњу миру у савременом свијету", рекао је Додик.

Говорећи о афери "Ушће", односно о наводима да Обавештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ прислушкује званичнике Србије, Додик је истакао да изненађује што у овој агенцији са муслиманима и Хрватима сједе и Срби који представљају Републику Српску и да је питање зашто они то нису спријечили.

"Знамо да се то дешава већ неколико мјесеци. Прате се најважнији људи, државни и војни врх Србије. Прате и нас у Републици Српској", рекао је Додик и додао да њега прислушкује бар десет служби.

Говорећи о иницијативи Бошњака за издвајање Сребренице, Додик је рекао да је Сребреница сада и политички интегрисана у Републику Српску и да су ти захтјеви чиста будалаштина.

"Тај бивши начелник који је то тражио зато је и бивши. Бесмислено ми је да коментаришем то. Ако хоће да се договоримо, можемо сјести. Ништа не желим против Бошњака да учиним, али Република Српска је тапија српског народа и више нико не може да разговара о некаквом помјерању тамо или овамо", рекао је Додик.

Говорећи о тексту Тимоти Леса у часопису "Форин аферс" у коме говори о потреби прекрајања граница на Балкану, које подразумјева и припајање Косова Албанији, Додик је рекао да је Косово болно питање, али да мора да се отвори дијалог у српском народу и да се каже да четири општине треба да остану у саставу Србије.

Додик вјерује да се није закаснило за подјелу Косова и да би то била нека сатисфакција.

"Тиме би престао онај осјећај код Срба да смо понижени у свему томе. То је уосталом реално јер на простору гдје је већина Албанаца немогуће је успоставити власт, без обзира на идеализам који неки покушавају да проспу овдје у Србији. Мислим на причу о враћању Косова у политичком и територијалном смислу Србији", рекао је Додик.

Он каже да са својим саговорницима у Београду није разговарао на ту тему, али да мисли да је потребно направити нови приступ, с обзиром на то да је у свијету завладала нова консталација односа.

"Само они који су у заблуди својим претходним идејама, не желе да је виде, па вјерују да треба остати на истим позицијама. Ево и муслимани у БиХ се боре за БиХ, али је то њихова заблуда. Понашају се арогантно, а то су приписивали Србима на почетку распада бивше Југославије. Мисле да имају право на неку илузију које се зове БиХ. Бањалука никада више неће бити њихова, Требиње није њихово, Република Српска није њихова", поручио је Додик.

Извор: СРНА