latinica  ћирилица
07/01/2017 |  16:31 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Једанаест наслова у ужем избору за Нинову награду

Једанаест књижевних остварења је у ужем избору за НИН-ову награду за најбољи роман у 2016. години, међу којима и дјела двојице ранијих добитника, као и један првенац.
Кандидати за Нинову награду (фото:Promo) -
Кандидати за Нинову награду (фото:Promo)

Светислав Басара, који је добио НИН-ову награду за "Успон и пад Паркинсонове болести" 2006. године, сада је у конкуренцији с романом "Андрићева лествица ужаса", а Владан Матијевић, добитник награде 2003, сада је у ужој конкуренцији с књигом "Сусрет под необичним околностима".

Чланови жирија Јасмина Врбавац, Тамара Крстић, Зоран Пауновић, Михајло Пантић и Божо Копривица у ужи уврстили су и један првенац "Осмех под гором маслиновом" Луке Трипковића. Светлана Слапшак, чланица жирија 1990. и 1991, сада пред други жири излази са "Равотежом".

Први пут у конкуренцији за награду су Мухарем Баздуљ са "Лутком од марципана" и Дарко Тушевљаковић с "Јазом".

У конкуренцији су и "Арзамас" Иване Димић, "Хронике сумње" Владислава Бајца, "Кафана" Жарка Радаковића, "Одлазак у Јолки Палки или лажна узбуна у Алеји заслужних" Мирјане Ђурђевић и "ПА КАО" Владимира Табашевића.

Разлика између најмлађег и најстаријег књижевника у ужем кругу прелази четири деценије, а теме се крећу од Шпанског грађанског рата до љубави, смрти и расправе о лијеку за притисак.

НИН-ов жири добио је више од 170 романа из прошлогодишње издавачке продукције на читање, од којих је 40 издвојио у шири избор.

Наслови који ће се наћи у финалу биће познати 12. јануара, а име лауреата 16. јануара.

Нинову награду за 2015. годину добио је Драган Великић за роман "Иследник".

Извор: Танјуг