latinica  ћирилица
09/01/2017 |  07:14 ⇒ 10/01/2017 | 12:40 | Аутор: РТРС

Дан Републике свечано обиљежен широм Српске (ВИДЕО, ФОТО)

Дан Републике Српске свечано су обиљежиле и општине и градови у Српској.
Маглић - Дан Републике Српске - Фото: СРНА
Маглић - Дан Републике СрпскеФото: СРНА

Млади Фочак Владан Малиш честитао је дан Републике Српске фотографијом која је настала на Маглићу- највећем врху Српске и БиХ, високом 2.386 метара (фотографија изнад).

Становници Бањалуке 25-ти рођендан Репбулике Српске славили су на улицама.

Бањалука: Прослава Дана Републике (Фото: РТРС)

Колона од стотињак аутомобила са заставама продефиловала је улицама града, уз поруку да ће се 9. јануар увијек славити и да то право грађанима Српске нико не може одузети.

Бањалука: Прослава Дана Републике (Фото: РТРС)

Празничну атмосферу у највећем граду Српске употпунило је и више од 3.000 застава које су се вијориле цијелим градом.

Свечано и достојанствено Дан Републике Српске прослављен је и у Херцеговини. У свим општинама представници локaлних власти, борачких организација и удружења положили су цвијеће на спомен обиљежја палим борцима Отаџбинског рата.
У Гацку је синоћ одржана свечана академија, док је у Билећи културно-умјетничко друштво Валдимир Гаћиновић организовало пригодан програм. Навијачи Црвене Звезде из Требиња синоћ у поноћ организовали су велику бакљаду на градским мостовима. У Требињу, на градском тргу под платанима, поводом Дана Републике, грађанима је дијељено кувано вино. Градска борачка организација и ове године побринула се за главну прославу.

У Источном Сарајеву вечерас је пригодним програмом "Српској за рођендан" обиљежен 9. јануар, Дан Републике Српске, У организацији Културног центра Источно Ново Сарајево. Талентовани основци и средњошколци Источног Сарајева извели су пригодан програм уз рецитале и пјесму Републици Српској. Наступиле се етно групе КУД "Славија", а прочитан је и састав ученика Основне школе "Свети Сава" Чедомира Шкобе "Моја отаџбина" који је освојио награду.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић честитао је свим грађанима Републике Српске њен 25. рођендан, истичући да се вечерашњим програмом Источно Сарајево придружило Бањалуци у прослави Дана Републике.

"Надамо се да ћемо и наредних година славити и на најљепши могући начин славити Дан Републике", додао је он.

У Палама су представници општине и борачке организације положили вијенце на Централно спомен-обиљежје борцима погинулим у Отаџбинском рату.

У Добоју су допринос обиљежавању Дана Републике дали су чланови Удружења ветерана које баштини традицију Петог одреда Специјалне бригаде Полиције Републике Српске. Њих двадесетак добровољно су даривали крв у добојској болници свима којима је потребна. Животе за стварање Републике Српске дало је 26 припадника ове јединице. Њихови преживјели саборци кажу да им је намјера да очувају оно што су заједно стварали. Стабилној Српској надају се и у локалним срединама, истакнуто је на пријему поводом Божића и Дана Републике одржаном у Добоју. Млади социјалдемократи у Добоју данас су, поводом обиљежавања Дана Републике, поклањали суграђанима заставе Републике Српске.

Добој: Обиљежавање Дана Републике (Фото: СРНА)

Обиљежавње Дана Републике у Бијељини је почело јуче традиционалним пријемом за привреднике који организује Градска управа. На пријему је истакнуто да тековине Републике Српске морамо чувати за будућа покољења. Морамо бити јединствени и радити на економском јачању Српске како би имала сигурну будућност. Као и претходних година, на пријему су уручена признања успјешним привредницима са подручја Бијељина који су у претходној години значајно допринијели економском развоју Града и Републике Српске. Млади социјалдемократи на тргу су обиљежили Дан Републике са грађанима, а млади СДС-а су положили вијенце на споменик палим борцима Семберије.

У Приједору Дан Републике грађани су прославили свечано и са поруком "Ово је наш избор и наше право, славимо данас сви!". Општински одбор СНСД-а је на малом градском тргу организовао прославу уз торту и вино, а заставама су окићени бројни приједорски стамбени објекти. Свечана Академија поводом Дана Републике одржана је синоћ у Брезичанима код Приједора.

Приједор - Обиљежавање Дана Републике Српске (Фото: СРНА) 

У Александровцу су Млади социјалдемократи општине Лакташи и најмлађи одборник у Скупштини општине Лакташи организовали народно дружење. Предсједник Републике Српске Милорад Додик радни дан је започео уптраво у Александровцу. - У Александровцу су се од јутрос рано окупили људи који воле Републику Српску и прије него што сам кренуо на све програмске обавезе, навратио сам овдје да заједно са њима дамо значај  овом дану. Овдје је све у свечарској атмосфери, дивно је и поносан сам на ове људе - рекао је Додик.

Полагањем вијенаца на централно спомен-обиљежје за 1.080 бораца погинулих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату и свечаним пријемом код градоначелника Зворника за представнике политичког, јавног културног и спортског живота града у Зворнику је обиљежен 9. јануар - Дан Републике Српске.

Више стотина возила окићених српским тробојкама у километарској колони прошла је вечерас улицама града Требиња и приградским насељима обиљежавајући Дан Републике Српске и 25 година њеног постојања. Грађани су се окупили у кругу бивше касарне "Лука Вукаловић" гдје се формирала величаствена, слављеничка колона возила, чији је организатор градска Борачка организација.

Предсједник Скупштине градске Борачке организације Петар Мишељић је рекао да је задовољан одзивом грађана које ни хладно вријеме није спријечило да изађу на улице и прославе Дан своје републике.

"Дан Републике Српске треба да поштујемо ради наших погинулих бораца који су своје животе уградили у њене темеље и ратних војних инвалида", рекао је Мишељић.

Он је поручио да ако не буде Републике Српске да неће бити ни Срба на овим просторима, истичући да младим нараштајима током школовања треба преносити истину и указивати на историјске чињенице протеклог одбрамбено-отаџбинског рата.

Окупљени грађани су имали најљепше жеље за Републику Српску међу којима су да живи у миру и слободи и да је сви заједно чувају.

Поводом Дана Републике Српске, градске улице, као и зграде и приватне куће су окићене заставама Српске.

У Дервенти је, поводом Дана Републике, испред Централног спомен-обиљежја служен парастос за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, након чега су положени вијенци и прислужене свијеће. Свим становницима Дервенте и Републике Српске честитке је упутио начелник општине Дервента Милорад Симић, који је изразио задовољство што је велики број грађана присуствовао данашњем обиљежавању Дана Републике и додао да се мора истрајати на очувању стеченог и наставити са изградњом општине Дервента и Републике Српске.

Парастосом и полагањем вијенаца на Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у Градишци је данас обиљежен 9. јануар, Дан Републике Српске. Начелник општине Градишка Зоран Аџић напоменуо је тим поводом да се народ изборио за Републику Српску и за право да слави Дан Републике Српске, 9. јануар.

Дан Републике у Фочи је обиљежен служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске на градском гробљу Божовац, обиласком Спомен-собе у Градском музеју, прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на централном споменику палим борцима.

Фоча: Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

На централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Милићима данас су, поводом Дана Републике, представници руководства општине и општинске Борачке организације положили цвијеће.

Дан Републике Српске обиљежен је данас у Модричи гдје је служен парастос и положено цвијеће на централни споменик и у спомен-соби погинулим борцима и цивилима у посљедњем отаџбинском рату.
Вијенце на централно спомен-обиљежје положили су представници општине, организација и удружења проистеклих из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата и претходних ратова бројних установа и привредних предузећа.

На мјесном гробљу Липа у Сводни код Новог Града данас су представници мјесне Борачке организације положили вијенац и прислужили свијеће код споменика браће Марчета, а служен је и парастос. Полагање цвијећа и парастос организовани су сваке године поводом Дана Републике Српске.

Млади социјалидемократи из Новог Града су поводом 9. јануара - Дана Републике Српске положили цвијеће у Спомен-собу палим борцима. Предсједник младих Милан Жујић је рекао да млади имају обавезу да чувају сјећање на херојски чин стварања Републике Српске. У спомен-соби у Новом Граду постављене су фотографије 356 погинулих бораца из Новог Града, као и документарни материал.

У градском парку у Костајници положени су вијенци на спомен-обиљежја погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату и НОР-у, у оквиру обиљежавање 25 година постојања Републике Српске. Прослава Дана Републике Српске у Костајници настављена је свечаном академијом и пригодним програмом у бисокопској сали.

Поводом Дана Републике Српске и у Шамцу је општинска управа организовала традиционални пријем за представнике привредног, јавног, политичког и културног живота те локалне заједнице.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић организовао је у градској кући у Андрићграду пријеме за представнике институција, удружења, свештенство, те истакнуте појединце.

Представници општине Козарска Дубица и општинске Борачке организације поводом обиљежавања Дана Републике положили су данас цвијеће и запалили свијеће у Спомен-соби погинулим борцима Војске Републике Српске, у помен на 224 борца из те општине који су у темеље Републике уградили свој живот.

"Овдје у Спомен-соби видим своје школске колеге, пријатеље, познанике који су у темеље Републике Српске уградили свој живот и ми их никако и никада не смијемо заборавити, њих и њихове породице", рекао је начелник Раденко Рељић.

Ћибић је нагласио да се Дан Републике, 9. јануар, обиљежава данас и да ће бити обиљежаван и убудуће. "То не смије бити заборављено ни на који начин зато што борци и борачка популација то носе са собом", рекао је предсједник Општинске борачке организације Драгољуб Ћибић.

Козарска Дубица- положено цвијеће у Спомен-соби

Вечерас је Дубичане забављао Дејан Петровић и оркестар Биг бенд.

Поводом 25. рођендана Републике Српске, млади Општинског одбора СНСД у Козарској Дубици положили су цвијеће код Спомен-крста на обали ријеке Уне и тиме одали почаст Дубичанима који су за Републику Српску дали свој живот.

"Данас смо одали почаст најхрабријима међу нама, онима који су дали животе за нашу Републику. Ово је дан који треба сви да славимо, да будемо поносни и да баштинимо наше благо", рекао је предсједник Младих СНСД Козарска Дубица Милош Бањац.

Он је нагласио да ове године 9. јануар треба да се слави с разлогом више јер су грађани референдумом одбранили овај датум као Дан Републике Српске. Истакао је да се посебно треба чувати сјећање на оне који су дали живот за Републику.

Више стотина грађана Милића, упркос изузетно хладном времену, окупило се вечерас на централном градском тргу да би уз музику, кувано вино, чај и слаткише, прославили Дан Републике Српске.

Претходно је у сали милићког Дома рудара одржана свечана академија на којој су наступили глумци аматери, чланови Културно-умјетничког друштва "Боксит" из Милића са симболичним сценско-музичким наступом посвећеном стварању и одбрани Републике Српске.

Присутнима у сали Дома рудара обратио се и посланик у првом сазиву Скупштине српског народа Рајко Дукић, који је подсјетио да је паралелно са стварањем Републике Српске, прије, током и послије рата, стварана и општина Милићи.

"Грађани Милића, борци и сви они који су се жртвовали за Републику Српску, који су погинули, дали су много и за стварање и одбрану општине Милићи. То се не смије заборавити и за наредне стотине године, а надам се да ћемо врло брзо дочекати да имамо и већи ниво државности него што га имамо данас", рекао је Дукић.

Удржење ветерана служби безбједности Републике Српске - Подружница Источно Сарајево прославило је вечерас у Клубу ветерана Источно Ново Сарајево 9. јануар Дан Републике Српске.

Предсједник Удржење ветерана служби безбједности Републике Српске - Подружница Источно Сарајево Радован Пејић честитао је грађанима Републике Српске крсну славу Светог Стефана и Дан Републике.

"Жељели смо да обиљежимо Дан Републике Српске, а предсједник Удружења Горан Мачар информисао је присутне о стварању Републике Српске и учешћу припадника МУП-а у њеном стварању", рекао је Пејић.

Обиљежавање Дана Републике (Фото: Велимир Ловрић/Фејсбук)

Обиљежавање Дана Републике у Прњавору (Фото: Љубиша Аксентић)

Обиљежавање Дана Републике (Фото: Далибор Терзић)

Обиљежавање Дана Републике- Нови Град (Фото: Дарио Царић)

Обиљежавање Дана Републике (Фото: Roberto Quattrone)

Рад младог дизајнера Миљана Марића (Фото: Јована Марић)

Обиљежавање Дана Републике- Ножичко код Српца (Фото: Александар Њежић)

Обиљежавање Дана Републике (Фото: Бранимир Фуртула)