latinica  ћирилица
09/01/2017 |  08:28 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Седам Златних глобуса за мјузикл "Ла Ла Ланд"

Мјузикл "Ла Ла Ланд" редитеља Демијена Шазела освојио је седам Златних глобуса на синоћној додјели те престижне награде у Лос Анђелесу, коју су обиљежиле и критике глумице Мерил Стрип на рачун новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа.
Мјузикл "Ла Ла Ланд" освојио је седам Златних глобуса - Фото: Screenshot
Мјузикл "Ла Ла Ланд" освојио је седам Златних глобусаФото: Screenshot

"Ла Ла Ланд", прича о романси између младе глумице и џез пијанисте, потпуно је доминирао међу награђеним остварењима, јер је освојио признања у свих седам категорија у којима је био номинован, укључујући и награду за најбољи филм у категорији комедије или мјузикла.

Шазел, 31-годишњи амерички редитељ и сценариста, освојио је Златни глобус за најбољу режију и најбољи сценарио, а главни глумци, Рајан Гослинг и Ема Стоун, награђени су за најбољу главну мушку, односно женску улогу у комедији или мјузиклу.

Мјузикл је овјенчан и признањима за најбољу музику и најбољу пјесму, нумеру ""City of Stars", која су уручена композитору Џастину Харвицу.

Гослинг је награду посветио преминулом брату своје партнерке, глумице Еве Мендес, Хуану Карлосу Мендесу.

- Док сам пјевао, плесао и свирао клавир, што је једно од најљепших искустава која сам имао у животу, Ева се бринула о нашој ћерки, носећи наше друго дијете и помажући свом брату да побиједи рак - рекао је Гослинг у емотивном говору пошто му је уручено признање за најбољег глумца.

Филм "Moonlight", прича о одрастању младог Афроамериканца коју је написао и режирао Бери Џенкинс, освојио је само награду за најбољи филм у категорији драме, иако је био номинован у шест категорија.

Златни глобус за најбољу главну мушку драмску улогу припао је Кејсију Афлеку за филм "Manchester by the Sea", а славна француска глумица Изабел Ипер награђена је за најбољу главну глумицу у филму "Elle" Пола Верховена, овјенчаном Златним глобусом за најбољи страни филм.

За најбољу мушку споредну улогу награђен је Арон Тејлор-Џонсон за филм "Nocturnal Animals" Тома Форда, а признање за најбољу споредну глумицу добила је Вајола Дејвис за филм "Fences" Дензела Вошингтона.

Додјељивање Златног глобуса Џонсону било је шок за већину, као и сама његова номинација, пошто је мало ко очекивао да ће он однијети побједу над Махершалом Алијем из филма "Moonlight" и Џефом Бриџисом, који глуми у филму "Hell or High Water" (По сваку цијену).

Најбољим анимираним филмом проглашен је "Zootopie" Бајрона Хауарда и Рича Мура.

Свечаност уручења награде, коју додјељује Удружење страних новинара, обиљежена је и критикама славне глумице Мерил Стрип, добитнице овогодишње награде "Сесил Б. Де Мил" за животно дјело, на рачун новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа.

Говорећи о инклузивности филмова, иначе једној од главних тема вечери, Мерил Стрип је Трампово исмијавање новинара са инвалидитетом током предизборне кампање назвала "догађајем који ју је највише шокирао у протеклој години", заложивши се за мултикултурални и мултинационални Холивуд.

- Холивуд опстаје захваљујући странцима и ако их будемо протјерали, моћи ћемо да гледамо само фудбал и мјешовите борилачке вјештине, а то није умјетност - рекла је глумица и добила снажан аплауз.

Мерил Стрип је у свом говору одала и почаст недавно преминулим глумицама Деби Рејнолдс и њеној ћерки Кери Фишер, које су у петак сахрањене у Лос Анђелесу.

- Узмите своје сломљено срце и претворите га у умјетност - рекла је Стрипова цитирајући Кери Фишер.

О Трампу је говорио и водитељ програма Џими Фалон, недавно оштро критикован због наводно "преблагог" интервјуа са новоизабраним предсједником у емисији "Tonight Show", који је републиканца упоредио с ратоборним младим краљем Џефријем из популарног серијала "Игра пријестола".

Најављујући почетак свечаности, Фалон је додјелу Златног глобуса назвао "вјероватно јединим мјестом у САД гдје се још вреднује глас народа".

Извор: БЕТА