latinica  ћирилица
09/01/2017 |  09:23 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Честитке поводом Дана Републике

Грађанима Српске пристижу бројне честитке поводом Дана Републике.
Дан Републике Српске - Фото: РТРС
Дан Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је честитку грађанима Српске поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, са жељом да у наредним годинама Српска буде још стабилнија, уређенија, успјешнија и јача.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима Српске Дан Републике, поручивши да је интерес ојачати Републику Српску, те да се договором, компромисом и уз пуно повјерење, створи могућност да БиХ буде функционална, модерна и демократска држава и да као таква учествује у европским интеграцијама.

Петровић: Дан Републике један је од најзначајнијих датума у историји

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић честитао је грађанима Српске Дан Републике.

"Дан Републике Српске један је од најзначајнијих датума у историји српског народа. Наш основни циљ јесте одбрана и очување Републике Српске, онако како су је борци одбранили и сви ми имамо задатак да бранимо Српску на начин како су је они стварали", рекао је Петровић.

Он је истакао да је Република Српска политички и економски стабилна, уз заједнички рад и подршку свих њених грађана.

Петровић је позвао све грађане на јединство и слогу како би градили здраво друштво, а Републици Српској очували њену постојаност и дуговјечност.

Чавић, Говедарица и Бореновић: 9. јануар  историјска чињеница

Лидери Народног демократског покрета, Српске демократске странке и Партије демократског прогреса поручили су данас да је Република Српска настала вољом српског народа и да је дан њеног настанка - 9. јануар историјска чињеница. Предсједник НДП-а Драган Чавић рекао је да Република Српска, као историјска чињеница, не може бити осопорена, као ни датум њеног настанка.

"Честитам свима Дан Републике на дан Светог првомученика и архиђакона Стефана и поручујуем свима који се искрено радују овом дану да ће га дочекивати још дуго", рекао је Чавић у Бањалуци испред Храма Христа Спаситеља након Свете архијерејске литургије.

Предсједник СДС-а Вукота Говедарица, честитајући 9. јануар, истакао је да је то "неизбрисив датум у срцима свих људи који знају како и на који начин се воли Република Српска".

Он је подсјетио да су на овим просторима увијек постојале империје које су хтјеле и имале намјеру да бришу одређене датуме.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић истакао је да је Република Српска трајна заједница која ће све надживјети, јер је настала вољом својих грађана.

Честитајући свим грађанима Српске Дан Републике, Бореновић је истакао да очекује да ће се сви заједно борити да Српска буде економски јака, да у њој вриједи живјети и да у њој сви грађани имају иста права.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић истакао је данас да је Република Српска настала из љубави и поручио да је неуништиво све оно што је тако настало. Ђокић је честитао 9. јануар - Дан Републике Српске свим њеним грађанима, истичући да је Српска настала прије 25 година на тежњи да сви имају мир, равноправност, сигурност и просперитет.

"То су тежње од којих никада нећемо одустати", навео је Ђокић у честитки поводом Дана Републике.

Српска је остварење вјековних тежњи Срба у БиХ

Замјеник предсједника Одбора Скупштини Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта честитао је предсједнику Републике Српске Милораду Додику и грађанима Српске 9. јануар - Дан Републике као један од најважнијих датума у историји српског народа, а најважнији за Србе западно од Дрине.

"Република Српска представља остварење вјековних тежњи српског народа у БиХ за својом слободом и независношћу, као и велику брану да се Србима не понови геноцид који су доживјели у НДХ и етничко чишћење које су доживјели у Хрватској, Федерацији БиХ и на Косову и Метохији 1990-их година", навео је Линта.

Редовни професор националне историје од 16. до 20. вијека на новосадском Филозофском факултету Дејан Микавица рекао је данас на прослави Дана Републике Српске у Новом Саду да је поносан што је доживио 25 година трајања Српске.

"Чини ме изузетно поносним и радосним што сам са Србима Републике Српске, Србије, али и свим оним у окружењу и белом свету, доживео да славим 25 година постојања српске државе западно од Дрине", рекао је Микавица за Срну послије свечаног програма обиљежавања Дана Републике Српске у Спортском и пословном центру "Војводина" /Спенс/.

СНП и ДСС: 9. јануар симбол опстанка Републике Српске

Српска народна партија и Демократска странка Србије упутиле су честитке поводом Дана Републике Српске.
Предсједник СНП-а Ненад Поповић, који ће на позив предсједника Српске Милорада Додика присуствовати у Бањалуци обиљежавању 25 година од оснивања Републике Српске, истакао је да 9. јануар представља један од највећих празника српског народа, симбол његовог опстанка.

У честитки коју је упутио Додику и свим грађанима Српске, Поповић је нагласио да су, "захваљујући руководству Српске, са предсједником Додиком на челу, као и недвосмисленој подршци највећег пријатеља српског народа, Русије, грађани Српске на историјском референдуму потврдили да славећи 9. јануар желе да живе у слободи и миру, слози и заједништву са припадницима осталих националности у Српској и да заштите њену самосталност на основама Дејтонског споразума".

Српски покрет "Двери" честитао је грађанима Републике Српске 9. јануар - Дан Републике и крсну славу, са жељом да Српска ускоро буде самостална.

"Републико Српска, срећан ти 25. рођендан и крсна слава, Свети првомученик и архиђакон Стефан. Да нам постанеш самостална ускоро", наводи се у честитки предсједника "Двери" Бошка Обрадовића.

Честитке грађанима и руководству Српске упутилу су и премијер Србије Александар Вучић и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.

Руски академик и сенатор Републике Српске Јелена Гускова оцијенила је данас да је Српска израсла у озбиљну државу са великом перспективом, која је, на један начин, и темељ будуће заједничке српске државе.

Српска је суштина опстанка Срба

Република Српска данас значи суштину опстанка Срба са обје стране Дрине, али и оних који живе у цијелом свијету, рекла је предсједник Савеза крајишких удружења "Савез Крајишника" из Новог Сада Ранка Срдић Милић. "Да није Републике Српске, гаранта постојања Срба, нама се не би знало за трагове", рекла је Милићева за Срну у Новом Саду, гдје је у организацији "Савеза Крајишника" у сарадњи с Представништвом Српске у Србији прослављен Дан Републике Српске.

Милићева је истакла да је данашњи дан, "дан поноса" за све Србе у Српској, Србији, као и цијелом свијету и додала да "остаје жал што Републици Српској нису на вријеме припојене етнички чисте српске територије".

Министар културе Србије честитао Дан Републике Српске

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић честитао је свим грађанима Републике Српске 9. јануар, Дан Републике, и пожелио им да и у будућности буду успјешни на свим пољима, а нарочито на пољу културе.

"Имамо право на неки умерени оптимизам, наглашавам реч умерени оптимизам, али у сваком случају историјске закономерности су познате, историја је учитељица па ко из ње више и боље научи тај ће бити бољи кандидат да у будућности преживи и да се боље снађе", рекао је Вукосављевић на конференцији за новинаре у Београду.