latinica  ћирилица
09/01/2017 |  10:59 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

По руду на Венеру!

Руска свемирска агенција "Роскосмос" и америчка НАСА разматрају пројекат "Венера-Д" за израду новог свемирског брода, који послије атерирања на Венеру и неколико дана боравка на тој планети, може поново да узлети.
Земља и Венера (Фото: static.ddmcdn.com) -
Земља и Венера (Фото: static.ddmcdn.com)

Научни портали наводе да су интерес за учествовање у овом пројекту већ показали и ЕУ и Кина, а комплексан програм истраживања Венере подразумијева и слање атмосферских сонди и орбиталног апарата.

Овај пројекат има економску рачуницу, истичу научници. С обзиром на садашње размјере кориштења природних богатстава, Земља ће се суочити са проблемом недостатка рудних богатстава, па ће њихово "копање" на другим планетама бити темељ индустрије у будућности.

Венера, за разлику од Марса на коме је пронађена вода, не даје никакву наду да на њој има живота. Цијела та планета је - беживотна пустиња.

Температура на Венери износи чак 467 степени Целзијусових, али се она налази у "дубоком хладу", јер се због густог слоја облака не виде ни Сунце ни звијезде.

Атмосфера Венере је готово чисти угљен-диоксид, а притисак износи 93 атмосфере и идентичан је оном у највећим дубинама Земљиних океана.

У Русији је већ формирана заједничка радна група која намјерава да настави тамо гдје су стали совјетски конструктори, који су 1985. године успјели да спусте на површину Венере апарат "Вега два", својеврсни прототип садашње "Венере-Д".

Сарадња "Роскосмоса" и НАСА биће економски и научно исплатива, сматрају стручњаци.

Руски научници обавиће послове који се тичу стварања мобилног истраживачког центра на космичком апарату, а Американци могу обезбиједити издржљивост тог апарата захваљујући новим материјалима које су направили, отпорним на агресивно дјеловање атмосфере других планета.

НАСА још није потврдила учествовање у пројекту, али потврђује да су у току преговори о мисији са агенцијом "Роскосмос".

Извор: СРНА