latinica  ћирилица
09/01/2017 |  11:08 | Аутор: РТРС

Иницијатива за атлетски марш од Мраковице до Доње Градине

Атлетичари рекреативци града Приједора најавили су иницијативу да се организује марш од меморијалне зоне Мраковица на Козари до Спомен-комплекса Доња Градина.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

"Настојаћемо то организовати почетком априла када се обиљежава годишњица пробоја јасеновачких логораша. Био би то марш у дужини од 39 километара и прилика да се и спорт укључи у одавање почасти историјским догађајима", рекао је рекреативни атлетичар Ранко Колар, који је и одборник у Скупштини града Приједора.

Он је најавио и поновно оживљавање малог маратона од 16 километара од Робне куће "Патрија" у Приједору до Патрије на Козари, историјске локације гдје је био пробој за вријеме битке на Козари, а који би требало да се одржава посљедње недјеље у јуну.

"То је маратон који је Атлетски клуб /АК/ `Приједор` активирао, па је и због немарности овог клуба прекинут. Очекујемо да ће и пут до Патрије на Козари бити саниран тако да се не морају користити даске да се премосте дијелови пута", навео је Колар.

Он је оцијенио да АК "Приједор" занемарује рекреативце и поручио да ће, ако рекреативци не нађу своје мјесто у постојећем клубу, оснивање новог атлетског клуба клуба у граду на Сани бити неминовно.

"И традиционалне уличне трке постале су једноличне и потпуно комерцијализоване на начин да се чека да Кенијци прођу кроз циљ, а осталима се ни вријеме не мјери. Људи ни не истрче трку, а већ се уклањају панои", рекао је Колар.

Према његовим ријечима, потребно је или квалитетније организовати традиционалне уличне трке, које се у Приједору одржавају већ 23 године или организовати друге уличне трке за рекреативце, као што их имају многи градови у БиХ.

Према извјештају о спорту Одјељења за друштвене дјелатности града Приједора, заинтересованост младих за атлетику у Приједору у благом је паду.

Извор: СРНА