latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:26 | Аутор: РТРС

Укинут притвор Јасмину Вуковићу

Суд БиХ укинуо је притвор Јасмину Виковићу, осумњиченом за ратне злочине над хрватским цивилима на подручју Коњица, те одредио мјере забране.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Виковићу је забрањено путовање, уз привремено одузимање путних исправа и забрану издавања нових путних исправа, а забрана се односи и на кориштење личне карте за прелазак границе БиХ.

Међу одређеним мјерама је забрана састајања са одређеним лицима на било који начин, укључујући и приближавање у растојању од најмање 100 метара са свједоцима Тужилаштва БиХ и осумњиченим/саосумњиченим у овом предмету.

Виковић има обавезу да се једном седмично јавља надлежном органу.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба, односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости мјера забране вршиће се свака два мјесеца, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У случају да осумњичени прекрши изречене мјере забране може му бити одређен притвор.

Виковић је осумњичен да је крајем августа 1993. године на подручју Коњица починио ратни злочин над цивилним становништвом у својству припадника Диверзантског-извиђачког вода из Зенице, такозване Армије РБиХ.

Осумњичен је да је са другим лицима у мјесту Ораховица учествовао у незаконитом затварању тројице старијих Хрвата, које су Виковић и други припадници такозване Армије РБиХ вишеструко мучили, злостављали и премлаћивали, те затворили у један објекат, гдје су их наставили тући и наносити тешке повреде нарочито по глави.

Након злостављања, један цивил је преминуо од задобијених повреда, а осумњичени је сутрадан дошао у објекат и убио преосталу двојицу затвореника.

Извор: СРНА