latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:34 | Аутор: РТРС

Синдикат "Алумине" - подршка менаџменту који ради на развоју фабрике

Синдикат металске индустрије и рударства компаније "Алумина" из Зворника подржаће сваког садашњег и будућег менаџера, власника или сувласника за кога процијени да му је у првом плану општи интерес, односно да компанија ради и да се развија.
Зворник: компанија "Алумина" - Фото: СРНА
Зворник: компанија "Алумина"Фото: СРНА

"Радници хоће да раде у компанији каква је `Алумина` сада, а не у фабрици каква је била прије четири године, јер желе сигурност за своја радна мјеста и за своје породице, желе свијетлу будућност за свој град и своју Републику", саопштено је данас из овог синдиката.

Подсјећајући да се ускоро очекује пресуда у спору са литванском Укио банком, у којој се ради о кредиту од око 155 милиона КМ и за који је, како се тврди, дата у залог одређена имовина Фабрике глинице "Бирач", а тиме и њених кћерки-фирми као што је "Алумина", Синдикат ове компаније указује на чињеницу да тај новац није завршио у фабрици и да од њих никакву корист нису видјели ни радници "Бирча" или "Алумине", а ни град Зворник, ни Република Српска.

Синдикат металске индустрије и рударства "Алумине" у саопштењу наводи да је то била класична превара у којој се окористила екипа из Литваније.

"Синдикат компаније неће и нема право да се мијеша у рад правосудних органа, али очекује да ће се у обзир узети сви релевантни докази и чињенице, те да ће надлежни суд донијети пресуду у којој неће оштетити свој народ и своју државу", наводи се у саопштењу.

Став Синдиката је да се ни по коју цијену не смију покварити тешко стечене позиције и изгубити све оно што је у компанији постигнуто и направљено у претходне три године.

"Увијек треба имати у виду у каквом је положају била `Алумина` почетком 2013. године, колико би њена порцијењена вриједност била тада, а у каквој позицији је сада од када ради без уплитања реметилачких фактора са стране", каже се у саопштењу.

Синдикат истиче да ће свакако водити рачуна о свему шта се дешава и шта може да нанесе штету њеном пословању и гдје год буде могао да утиче Синдикат ће утицати и настојати да се евентуална штета не деси.

"Ако смо већ доказали да знамо и можемо, онда бар због наших породица немамо право да се одричемо резултата свога рада, знања и умијећа. Немамо право да не бранимо то што смо изградили и што још увијек градимо и градићемо у нашем граду и нашој Републици", поручују из Синдиката.

Радници компаније "Алумина" су и током 2016. године заједничким радом са менаџментом били носиоци процеса обнављања фабрике у смислу њене модернизације и проширења њеног производног асортимана.

"Овај процес је започет крајем 2013. године и још траје, а како ствари стоје, његов пуни замах очекује се у овој години", наводи се у саопштењу и додаје да, имајући у виду стање у коме се налазила компанија у тренутку проглашења стечаја "Бирча", те њено данашње стање, радници су свакако задовољни.

Синдикат наводи да се сада не дугује ниједна плата нити регрес и да "Алумина" све обавезе према пензијским, социјалним и здравственим фондовима, и наравно својим радницима, измирује у цијелости и на вријеме, док истовремено број радника из године у годину расте, тако да је крајем 2016. године компанија имала око 1.350 запослених.

"Са просјечном нето платом од око 1.000 КМ, радници `Алумине` имају значајан утицај на опште стање у граду Зворнику, али је тај утицај миноран у односу на утицај саме компаније која је, када ради и производи, сигурно главни замајац привредног развоја цијеле регије, па и шире", каже се у саопштењу Синдиката.

Подсјећајући да су представници Синдиката свјесни ове улоге "Алумине", али и своје улоге у њеном функционисању, у саопштењу се наводи да је у посљедњих пар година постало свима јасно да се ни на који начин не смије угрозити рад фабрике, да се морају подржавати здраве идеје и њихови креатори, а да се, истовремено, кроз тимски рад менаџмента и радника освајају нови производи и нова тржишта.

Синдикат металске индустрије и рударства "Алумине" сматра да се стечено узајамно повјерење менаџмента и радника треба дограђивати још више, јер је будућност загарантована само ако сви заједно доживљавају "Алумину" као своју другу кућу.

Синдикат у саопштењу, које је потписао предсједник Раденко Смиљанић, истиче да је свјестан под каквим притиском се налазе и раде водећи људи у менаџменту фабрике, имајући у виду ситуацију у окружењу.

"Показало се да фабрика, када струка и знање дођу до изражаја, одлично може да функционише и остварује профит, али је зато, нажалост, постала мета за многе `бизнисмене` који би да унесу свој лични утицај и подреде је властитом интересу, на шта је Синдикат `Алумине` и раније указивао и био јасан да на таква мешетарења неће пристати, јер подржава само менаџмент коме је стало да фабрика ради и остварује профит на добробит радника и друштвене заједнице", наводи се у саопштењу.

Синдикат металске индустрије и рударства "Алумине" радницима, менаџменту и свим грађанима честита Дан Републике Српске, са жељом да се сваки наредни празник дочекује у заједништву и јединству на путу прогреса и успјеха, са бољим радним резултатима и већим радничким стандардом.

Извор: СРНА