latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:41 | Аутор: РТРС

Шпигел: Вучић је примјер регионалног моћника какав је потребан ЕУ

Премијер Србије је парадни примјер ауторитарног и популистичког лидера у региону који све више скреће са пута демократије, пише данас Шпигел онлајн уз оцјену да ЕУ трампи владавину права за стабилност.
Меркелова и Вучић у Берлину (архив) - Фото: AP
Меркелова и Вучић у Берлину (архив)Фото: AP

Како преноси Дојче веле, у свим земљама Западног Балкана владају ауторитарни политичари и корумпиране клике које све више окрећу леђа демократији и владавини права, али су ипак потребни Европској унији јер су стабилни партнери важнији од принципа.

"Шеф српске владе Александар Вучић радо се издаје за ватреног обожаваоца Европске уније и њених вриједности. Периодично обасипа њемачку канцеларку правим правцатим изјавама љубави у којима хвали њено хуманистичко и демократско држање. Бивши министар пропаганде диктатора Милошевића с гуштом наступа као апостол помирења у региону Западног Балкана", наводи се у анализи.

Али Вучић зна и друкчије, пише Шпигел наводећи тијесне односе и војне вјежбе са Русијом, те "честе маркантно-егоманске опаске на адресу опозиционих политичара, неистомишљеника и независних медија које су пуне латентних, али сасвим озбиљних пријетњи". И наравно, додаје њемачки недјељник, да је "у његовим очима називање масакра у Сребреници геноцидом заправо антисрпска пропаганда".

Шпигел оцјењује да је прије Вучића постјугословенском Србијом са толико моћи владао само Милошевић и додаје да је Вучић "тек парадни примјер ауторитарно-популистички-националистичког лидера у једном региону који у новим условима европске и свјетске политике све више скреће са пута демократије и владавине права".

У анализи се цитира и босанско-аустријски политиколог Ведран Џихић који каже да "процес демократизације у региону у цијелости стоји под знаком питања" јер "тамошње политичке елите не узимају више ЕУ за озбиљно и играју двоструку игру са Бриселом". "За Западни Балкан не постоји линеарни, нормативни пут ка ЕУ. Опет је све отворено, многи сценарији су могући", сматра Џихић.

На опасности упозорава и њемачки посланик Јосип Јуратовић из СПД. "Изостанак интеграције региона Западног Балкана у Европу може бити веома опасан, како нам је показао распад Југославије. Није довољно одржати с времена на вријеме неки самит на којем се пригодно објављују добре намјере", рекао је Јуратовић.

У анализи се констатује да се "у клими умора ЕУ од проширења" у међуврмену етаблирао прећутни мото "реалполитика умјесто владавине права".

"Европској унији су потребни многи регионални моћници као политички партнери и гаранти стабилности". Када је у питању Србија, очекује се нормализација односа са Косовом коју треба да погурају Вучић и Хашим Тачи. Та нормализација "се одвија махом уз одсуство јасности, а при томе и даље није испитано учешће једног од актера – Тачија – у ратним злочинима", наводи Шпигел.

Македонски дугогодишњи премијер Никола Груевски је потребан у "менаџменту избјегличке кризе" јер је Македонији намијењена улога "бедема" ка Грчкој, док црногорски владар Мило Ђукановић води земљу у НАТО и сматра се гарантом стабиности иако води земљу "као приватну фирму заједно са породичном и ортачком кликом", додаје њемачки недјељник.

Извор: Бета