latinica  ћирилица
09/01/2017 |  12:41 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Кустурица: Колеге ће бити "одушевљене" мојим говором у Бањалуци

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да ће поводом Дана Републике Српске говорити вечерас на свечаности у Бањалуци и да очекује да ће колеге из региона, од којих је навикао на "пакете бесмислица и глупости", бити "одушевљене" његовим говором.
Емир Кустурица (Фото: Спутњик/Саша П) - Фото: Sens servis
Емир Кустурица (Фото: Спутњик/Саша П)Фото: Sens servis

- То ће бити 100 одсто све најгоре о мени, али кад не би изговорили пакет бесмислица и глупости, толико сам навикао на то, ја бих био врло збуњен. Тако да очекујем све најгоре, а још кад чују говор, мислим да ће бити "одушевљени" - рекао је Кустурица новинарима у Београду.

- Одлазим са огромним узбуђењем и са вјером да је све ово што се дешава, поред тога сто је израз политичке бахатости Бакира Изетбеговића, успут и незнање, а на неки начин рекао бих и пљачка. Пљачка зато што је још Твртко Котроманић у својој Дубровачкој повељи 1.380 године славио Светог Стефана првомученика, патрона тада новооснованог града Светог Стефана. Овдје се одједном волшебно појавила идеја да Свети Стефан смета неком ко ту стоји. То ми личи на оно кад усред финансијске институције, неке сарајевске банке, у подне муслимани размичу столице и крећу да клањају, а ови други који нису муслимани се чудом чуде. И по том његовом рецепту бивају увријеђени. Дакле, то је само изговор за још једну борбу против српског народа и против народа који је у Републику БиХ донио секуларну власт о којој Изетбеговић говори - рекао је Кустурица. 

 У Бањалуци се данас обиљежава 9. јануар - Дан Републике Српске и њен 25. рођендан, низом манифестација која присуствују највиши званичници Српске и Србије, међу којима и предсједник Томислав Николић, као и представници институција БиХ, бројне званице из региона и Европе.

Свечана академија биће одржана у 17.00 часова у Спортској дворани "Борик".

Извор: СРНА/Спутњик