latinica  ћирилица
09/01/2017 |  13:29 | Аутор: РТРС

Подигнута оптужница због злочина над Србима у Буквику код Брчког

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Менсура Ђакића /68/, рођеног у Брчком, и Бегзада Кајтазија /54/, рођеног у мјесту Дреница у Србији, због ратног злочина над српским цивилима на подручју Брчког.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се оптужени терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, Ђакић у својству команданта батаљона, а Кајтази у својству војника 108. бригаде ХВО Босанска Посавина, у септембру 1992. године у вријеме напада на село Буквик на подручју Брчког, које је било настањено српским становништвом, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивила и ратних заробљеника.

Кајтази се терети да је пуцајући из ватреног оружја убио двије Српкиње, а Ђакић да као командант батаљона није спријечио једног припадника ХВО-а да почини убиство три заробљеника српске националности, те је пропустио да процесуира и казни починиоца.

Уз оптужницу је предложено позивање око 60 свједока и стручних вјештака, а приложено је више десетина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

Извор: СРНА