latinica  ћирилица
09/01/2017 |  13:59 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Дан Републике Српске обиљежен у више градова у Србији (ВИДЕО)

У неколико градова у Србији, завичајна удружења и удружења која баштине достигнућа Републике Српске, обиљежили су Дан Републике Српске, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.
Застава Републике Српске - Фото: РТРС
Застава Републике СрпскеФото: РТРС

У Цркви Вазнесења Господњег Јакову код Београда служена је Света литургија, а потом је приређен свечани ручак у организацији удружења "Завет отаџбини", коју чине учесници стварања Републике Српске.

Генерал Миленко Каришик, обраћајући се присутнима, истакао је да ствараоци Републике Српске неће дозволити никоме да оспорава крсну славу Републике Српске, која је створена огромним жртвама српског народа.

- Ми из удружења "Завет отаџбини" сигурни смо да наша браћа Срби, широм свијета, данас с поносом славе Републику Српску и њен најзначјнији празник. Неизмјерно смо захвални Србији на помоћи у стварању и садашњем очувању Републике Српске - истакао је Каришик.

Чланови Удружења "Завет отаџбини" истакли су да чине све да сачувају јединство српског народа и све вриједности на којима почива Република Српска, на шта су поносни.

Дан Републике Српске обиљежен је и у Новом Саду у свечаном салону хале "Спенс" у организацији Савеза крајишких удружења из Новог Сада.

У Вршцу је у Саборном храму Светог Николаја литургију служио владика бачки Никанор са свештенством, потом је обављено ломљење славског колача и свечани ручак у организацији Епархије бачке, црквене општине Вршац и Удружења Крајишника "Божур" из Вршца.