latinica  ћирилица
09/01/2017 |  14:30 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Одбијене жалбе бранилаца Мемића, Хоџића и Бојаџића

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ одбило је као неосноване жалбе бранилаца Менсура Мемића, Неџада Хоџића и Нихада Бојаџића, те потврдило првостепену пресуду Суда БиХ којом су осуђени за ратне злочине против ратних заробљеника и цивилног становништва хрватске националности у Трусини, општина Коњиц.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Из Суда БиХ саопштено је да су пресудом Суда БиХ Мемић и Хоџић проглашени кривим за ратни злочин против ратних заробљеника, а Бојаџић за ратни злочин против цивилног становништва.

Суд БиХ је Мемића осудио на затворску казну од 10 година, Хоџића од 12 година, а Бојаџића од 12 на јединствену затворску казну од 15 година.

Истом пресудом Џевад Салчин ослобођен је оптужбе за ратни злочин против цивилног становништва и ратних заробљеника, Сенад Хакаловић за ратни злочин против ратних заробљеника, а Неџад Хоџић за ратни злочин против цивилног становништва.

Против наведене пресуде у осуђујућем дијелу жалбе су благовремено изјавили браниоци Мемића, Хоџића и Бојаџића.

Вијеће Апелационог одјељења одржало је сједницу на којој су браниоци оптужених укратко изложили разлоге жалби, истичући да у цијелости остају код свих жалбених разлога и приједлога.

Тужилац је на сједници вијећа укратко изложио одговоре на жалбе, истичући да остају код свих писано изнесених разлога и приједлога, те додајући у усменом излагању да се и жалба браниоца Мемића одбије као неоснована, након чега су се и одбране свих оптужених укратко осврнули на изнесене наводе тужиоца.

Извор: СРНА