latinica  ћирилица
09/01/2017 |  15:14 ⇒ 16:31 | Аутор: РТРС

Беспотребне тензије око обиљежавања Дана Републике Српске

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је да се без потребе дижу тензије око обиљежавања Дана Републике Српске.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

"Без потребе стално дижемо тензије, без обзира ко какве осјећаје има према било којем датуму, па и 9. јануару. Бојим се да нас такав приступ неће далеко одвући", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, рекао је након сједнице предсједништва ове странке да је више заговорник идеје да се политичари баве животним питањима.

"Цијелу годину смо посветили обиљежавању Дана Републике Српске, који се до јуче обиљежавао да нико није обраћао пажњу, а сада само причамо о томе. И о томе треба неко разговарати, али не на начин да правимо тензије које ће нас видно вратити назад када је у питању политика у БиХ", рекао је Човић.

Он је навео да су у прошлој години претјеран значај и пажња дати референдуму у Републици Српској, што се сада дешава са обиљежавањем Дана Републике, а пажња је потпуно скренута са основне проблематике - функционисања БиХ.

Говорећи о ангажовању Оружаних снага у обиљежавању Дана Републике Српске, Човић је рекао да Младену Иванићу као предсједавајућем Предсједништва БиХ припада могућност да "има дио Оружаних снага БиХ у функцији праћења рада предсједавајућег Предсједништва" и он је ту могућност искористио.

"У Предсједништву БиХ покушали смо наћи неко рјешење које би било дио компромиса преко Министарства одбране БиХ и мислим да је министар одбране БиХ /Марина Пендеш/ са својим замјеницима, такође, тражила рјешење тако да на неки начин будемо дио протокола, а да не изазивамо никакве реакције", додао је Човић.

Извор: СРНА