latinica  ћирилица
09/01/2017 |  16:45 ⇒ 16:46 | Аутор: РТРС

Ванредно стање у 11 општина на југу Србије

На југу Србије је ситуација веома, веома тешка, рекао је за Предраг Марић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП Србије.
Пештерска висораван - завејани у снијегу  (Фото:bportal.ba) -
Пештерска висораван - завејани у снијегу (Фото:bportal.ba)

- Ванредна ситуација је проглашена на територији 11 општина, посљедње двије су Владичин Хан и Трговиште, а ситуација је таква да смо у току викенда добијали захтјеве за помоћ, углавном у гориву, а разматра се да се упути помоћ. Интервенције и евакуације трају даноноћно, до сада је више од 120 лица евакуисано - рекао је Марић.

Према његовим ријечима, допрема се медицинска помоћ, храна и лијекови, а за сада је ситуација у општинама на југу земље веома тешка.

- Тешко је на југу Србије, у Сјеници, Тутину и на Пештерској висоравни уобичајено због великих сњежних наноса. Покушаћемо да дотуримо још возила и механизације да бисмо помогли грађанима и то ће се наставити до четвртка - истакао је Марић.

Општине Црна Трава и Трговиште су прогласиле ванредну ситуацију, а то је претходно урађено и у Алексинцу, Блацу, Сјеници, Медвеђи, Власотинцу, Владичином Хану, Новој Вароши, Тутину и Врању.

Тренутно пада слаб снијег што ствара додатне проблеме у општинама у којима је уведена ванредна ситуација. С изузетком града Врања, ријеч је о малим и сиромашним општинама које имају мале капацитете за чишћење путева и у томе им помажу републичка јавна предузећа, војска и припадници Сектора за ванредне ситуације.

Ниске температуре очекују се и у наредна два до три дана, што представља додатни проблем, као стварање додатног леда на ријекама.

Извор: Агенције