latinica  ћирилица
09/01/2017 |  17:14 ⇒ 10/01/2017 | 12:32 | Аутор: РТРС

Величанствена прослава 25. рођендана Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Обиљежавањем 9. јануара, Дана Републике, српски народ и Република Српска поручили су да неће одустати од свог идентитета.
Борик - Свечана академија поводом Дана Републике Српске - Фото: РТРС
Борик - Свечана академија поводом Дана Републике СрпскеФото: РТРС

Док су бањалучким улицама одјекивале трубе Српској на дар, са Свечане акaдeмије у дворани "Борик" предсједници Српске и Србије - Милорад Додик и Томислав Николић, најмлађој српској Републици пожељели су дуговјечност и да сваки наредни рођендан слави моћнија и економски стабилнија.

Присутнима се први обратио прослављени српски режисер, Емир Кустурица.

"Волимо Републику Српску, јер једино је овдје присутан ехо слободе, истине и правде. Српски народ је једини народ код кога слобода стварно нема цијену. Срби су у посљедњих 200 година највише страдали. Републико Српска срећно ти 25 година постојања и живјела још дуго и дуго", рекао је Кустурица.

Емир Кустурица

Предсједник Србије, Томислав Николић рекао је да се Срби 25 година боре за Републику Српску и додао да данас знамо снагу Српске и да јој нико ништа не може.

"Разбијањем Југославије настала је Република Српска. Нека се не заносе у Сарајеву да има успјешне БиХ без успјешне Републике Српске. Хоће да нам забране да славимо, а славимо јер смо преживјели. Док има Републике Српске, има и Србије. Нека расте и нек се развија Република Српска", нагласио је Николић.

Коментаришићи говор предсједника Србије Томислава Николића, предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да је наш сан да буду још 'специјалније везе' између Републике Српске и Србије.

Додик је на свечаној академији рекао да је ово годишњица коју многи нису жељели, али коју смо жељели ми и која нам се ево и догодила.

"Прије 25 година, основана је Република Српска. Државно правни оквир за народ који је у свјежем памћењу носио страдања из Првог и Другог свјетског рата", каже Додик.

Он је подсјетио да ране из тих страшних ратова нису ни зацијелиле када се наш народ, мимо своје воље, нашао пред страшним искушењем да му се историја понови.

"Република Српска је настала на српским згариштима, од Јасеновца, Пребиловаца па надаље. Настала је у миру, бранила се у рату који јој је наметнут. Бранила и одбранила.Створена је, пожтвованошћу народа и бораца , зато је наш дуг борцима и стадалим цивилима немјерљив. Одговорни смо да успомену на њих чувамо и његујемо младе да се према Српској односе с љубављу", каже предсједник Српске.

Додик је подсјетио да данас славимо одлуку да ћемо живјети као слободни људи, и поштујући жртву коју су за нашу слободу поднијели најбољи синови овог народа, данас славимо херојство и жртву знаних и незнаних хероја прошлог рата.

"Понос и јединство су наше кључне ријечи. Прије 25 година и данас остварили су се на Крсну славу посвећену Архиђакону, првомученику Стефану. Дан Републике Српске установљен је 9. јануара 1992. године њеним оснивањем. Српска ни тадашњом одлуком скупшине српских посланика није основана из ината. Те 1992. основана је из потребе нашег народа да живи слободно. И ту се ништа није промијенило за претходних 25 година", рекао је предсједник Српске.

Додик каже да данас славимо да покажемо и себи и свим другима да смо слободни људи, који својом вољом обиљежавају најважније датуме из наше историје.

"За наш народ у Републици Српској нема важнијег датума од 9.јануара. Референдум о Дану Републике, који смо провели у септембру прошле године овјерио је, оснажио овај датум, и пред садашњим али и будућим генерацијама", изјавио је Додик.

Он је напоменуо да су грађани Српске слободно на најдемократскији начин казали да ће Дан републике славити на дан када је и основана, 9. јануара.

"Воља народа нас обавезује више од воље и ставова разних свјетских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да нам укину елементарна људска и политичка права. Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овдје и остаћемо. За разлику од њих који су овдје имали политичке, ми драги грађани Српске имамо животне мандате. Ми јесмо мала Република, али Срби су велики народ", поручио је Додик.

Предсједник Српске каже да је овај дан доказ да ништа није немогуће ако то један народ жели, не угрожавајући било кога другог.

"Доносећи одлуку којом су покушали да нам забране обиљежавање Дана Републике Уставни суд сигурно није очекивао да ће се наш народ тако снажно ујединити у одбрани својих вриједности а 9. јануар то свакако јесте. Наше јединство у одбрани Дана републике послало је снажну поруку, како ће проћи такве или сличне одлуке које дубоко задиру у најтананија осјећања нашег народа", напомиње Додик.

Према његовим ријечима, том одлуком је Уставни суд БиХ упозорио на важност очувања 'нашег идентитета и интегритета на овим просторима', а најважнији државни празник је један од њих.

"Тај суд нас је и грубо подсјетио да је центар политичког моделирања односа у БиХ пресељен из ОХР у Уставни суд, и да умјесто једног неизабраног странца сада три странца у том истом суду доносе политичке одлуке. Схватили смо да немамо ни право ни времена за било какво опуштање, или илузију да ће том и таквом суду ишта значити наш најважнији празник. Зато морамо бити спремни да од тог и таквог суда примимо и снажније ударце, али од тога је битније да будемо спремни да на те и такве ударце узвратим".

Говорећи о актуелном политичком тенутку, Додик је оцијенио да је БиХ данас лоше мјесто и за Србе и за Бошњаке и за Хрвате.

"У БиХ је због тога потребан договор, али тек пошто се ријешимо странаца, јер међународни интервенционизам и бошњачки идеализам од БиХ су направили немогућу државу.

Додик говори и да Република Српска, уколико се угрози Дејтонски споразум, мора да размишља о својој будућности.

"Често чујем појединце у Републици Српској како Српска није угрожена, и како је економија битнија од проблема које изазивају одлуке, попут ове одлуке уставног суда. Економија једне земље је неспорно у врху приоритета сваке државе. Али и наша и свјетска искуства нас уче да економија никада и нигдје није ријешила ниједно политичко питање!", подсјећа Додик.

Он је свој говор закључио цитирањем једног угледног српског историчара који је рекао да "добра политика може једном народу да очува и живот и част, лоша га доводи до тога да бира између живота и части, а она најгора лишава га и једног и другог". 

Свечаној академији присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Србије Томислав Николић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, Његова светост патријарх српски Иринеј, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Жељка Цвијановић, министри у владама Републике Српске и Србије.

Акадамији су присуствовали и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, лидери политичких партија из Републике Српске, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, прослављени српски режисер Емир Кустируца, директор Јеврејског културног центра у Бањалуци Арие Ливне, представници дипломатског кора и званице из јавног, друштвеног и политичког живота.

Пригодним културно-умјетничким програм вечерас је у Бањалуци завршена свечана академија поводом 9. јануара - Дана Републике Српске.

Пригодним манифестацијама данас се обиљежава Дан Републике, односно 25 година постојања Републике Српске.

Свечана академија