latinica  ћирилица
09/01/2017 |  19:35 ⇒ 10/01/2017 | 09:25 | Аутор: РТРС

Дачић: Албанска дијаспора планира заузимање српских представништва

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија има информације да се у албанској дијаспори планира заузимањем неког од дипломатско-конзуларних представништава Србије у САД или у Европи, како би се Србија принудила да одустане од захтјева за суђење бившем косовском премијеру Рамушу Харадинају.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић је изјавио да су с тим обавјештајним сазнањима упознате полиције и безбједносне службе тих земаља и сва дипломатско-конзуларна представништва Србије, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

"То показује на шта су све албански политичари спремни па чак и на тероризам", рекао је Дачић.

Шеф дипломатије је рекао да Србија упозорава све земље да су одговорне за безбједност српских дипломатских представништва  и да "албанским политичарима скреће пажњу да се не играју ватром".

"Србија неће одустати од гоњења Харадинаја нити било кога ко је починио злочине против српског народа. И српски народ, као и сваки други, заслужује правду", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да изјава министра спољних послова Албаније Дитмира Бушатија који је рекао да после хапшења Харадинаја треба ревидирати дијалог Београда и Приштине, показује да је суштина албанске политике да су злочини против Срба дозвољени и да је дијалог само у циљу даљег афирмисања косовске независности.

Шеф српске дипломатије је рекао да је то "увреда за све жртве ОВК-а, због чијих злочина је недавно основан и Специјални суд".

"Србија јесте за конструктивни дијалог, али се не плаши и не дозвољава да је нико условљава и понижава. Увреде на рачун Александра Вучића, због става о Харадинају, показују колико Албанији није стало до добрих односа са Србијом. Ако Вучић, како каже Бушати, живи у прошлости, у каквом ли тамном вилајету живе албански политичари у Албанији и на Косову? Зато су рјешили да дају налог албанској емиграцији да демонстрира испред наших и француских дипломатско-конзуларних представништава у свијету, као што су данас учинили у Њујорку", рекао је Дачић.

Извор: Бета