latinica  ћирилица
09/01/2017 |  20:00 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

ФИФА: Роналду награда "Најбољи"

Звијезда Реал Мадрида и капитен репрезентације Португала је најбољи фудбалер у 2016. години, одлучила је ФИФА.
Кристијано Роналдо - Фото: Getty Images
Кристијано РоналдоФото: Getty Images

Тако је Кристијано Роналдо објединио звање најбољег играча у избору Франс фудбала и у избору Свјетске фудбалске федерације, који су до ове године заједно додјељивали Златну лопту.

Роналдо је у минулој години освојио Лигу шампиона и Свјетско клупско првенство са Реалом и Европско првенство са Португалом. Иза себе је оставио највећег ривала Лионела Месија, прву звијезду Барселоне, и Антоана Гризмана, нападача Атлетико Мадрида.

- Велика ствар је што сам добио ово признање. Ово је за мене прво признање ове врсте. Морам да се захвалим свим саиграчима из Реала, мом тренеру, али и мојим ривалима, као и мојој породици. Без ваше подршке не бих успио да освојим све ово у 2016. години. Никада нећу заборавити тако невјероватну годину, то је најсрећнија година за мене у животу - рекао је Роналдо.

ФИФА је прогласила и тим године: голман Бајерна Мануел Нојер, дефанзивац Јувентуса Дани Алвеш, играчи Реал Мадрида Серхио Раомс и Марсело, као и Ђерар Пике из Барселоне. У везном реду су Тони Крос и Лука Модрић из Реала, односно Андрес Инијеста из Барселоне, док су у нападу Лионел Меси и Луис Суарес из Барселоне, као и фудбалер Реала Кристијано Роналдо.

Специјалну награду за "изванредну каријеру" добио је бразилски футсалер Фалкао.

Награду "Пушкаш" за најљепши гол 2016. године добио је Малежанин Мохд Фаиз Субри, за погодак на утакмици његовог Пенанга против Паханга у малезијској Суперлиги.

Колумбијски Атлетико Насионал добио је награду за ферплеј, пошто је предложио да трофеј у Купу Судамерикана добије бразилски Шапекоенсе чији је готово цио тим погинуо у авионској несрећи.

Свјетска фудбалска федерација прогласила је навијаче Борусије Дортмунда и Ливерпула за најбоље у 2016. години. Они су заједно на утакмици четвртфинала Лиге Европе на стадиону Енфилд пjевали чувену песму "Yоu'll Never Wаlk Alone".

За најбољег тренера 2016. године проглашен је Италијан Клаудио Ранијери, који је са Лестером освојио енглески шампионат и исписао историју Премијер лиге.

Најбоља фудбалерка свијета прошле године је Американка Карли Лојд, а за најбољи женски тренер је селекторка Њемачке Силвија Наид.

У гласању за ФИФА Тhе Best награде су учествовали капитени и селектори свјетских репрезентација (по 25 посто гласова), акредитовани новинари (25 процената) и навијачи путем интернета (25 процената).

Извор: Агенције