latinica  ћирилица
09/01/2017 |  21:19 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Терористи ће тек нагрнути у Европу

Долазак новог избјегличког таласа из Африке изазвао би промјену вјерске слике Европе и био би кључна оперативна подршка терористичким организацијама на западном Балкану, каже стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Око 15 милиона људи из Африке спремно је да до 2020. године крене пут Европе, наводи се у документу аустријске војне тајне службе у чији је садржај имао увид њемачки Билд. Уколико би се та прогноза остварила, био би то знатно већи избјеглички талас од актуелног.

Глијашевић каже да је аустријска Савезна управа за заштиту уставног поретка озбиљна институција и да се њихове процјене морају узети озбиљно.

- Можда је рок који су дали у документу предуг и то би се могло обистинити пуно брже него што се очекује - каже Галијашевић, и додаје, да би то могло да представља још већи безб,едносни изазов за Европу, укључујући и Србију и државе региона.

Главни окидач новог мигрантског таласа из Африке било је рушење Либије, која је била "велики Кинески зид", односно велика брана Европи и Медитерану од таквих процеса, сматра Галијашевић, и подсјећа, да је Гадафи више користио своју војску да посредује у сукобима у Чаду, Нигеру, Конгу и Судану, него што је бранио свој режим у Триполију или Бенгазију.

Као један од могућих окидача будућег избјегличког таласа, он наводи подијељену Нигерију у којој нема Гадафијевих трупа које би посредовале између муслимана и хришћана, уз снажно дјеловање Боко харама који је прихватио да буде војно-политичка структура ИД. Он сматра да би евентуални будући мигрантски талас бити далеко значајнији од овог у којем у Европу долазе избјеглице из Ирака, Сирије и Авганистана. 

Према његовим ријечима, такав силовит мигрантски талас, у којем би биле затворене границе Турске, изазвао би директан удар на Шпанију, Италију или Грчку, која је "рањива мета у смислу западног утицаја".

- Долазак таквог таласа изазвао би промјену вјерске слике саме Европе и био би кључна оперативна подршка терористичким организацијама на западном Балкану. Многи терористи би легално нашли мјесто на тлу Косова, БиХ и Албаније, а видимо да се на подручју таквих држава које теже потпуној исламизацији вјерски таласи не сматрају безбједносно ризичним, него се кроз одређено филтрирање прихватају и даје се им се подршка - истиче Галијашевић, и закључује, да би то угрозило безбједност цијеле Европе, а поготово оних простора који су и даље национално мјешовити и у којима локални муслимани пружају подршку том таласу.

Извор: Спутник