latinica  ћирилица
10/01/2017 |  07:44 ⇒ 08:36 | Аутор: РТРС

Трамп представља кабинет, шта ће рећи Сенат?

Новоизабрани предсjедник САД Доналд Трамп очекује да ће Сенат потврдити све његове номинације за чланове кабинета, пред почетак претреса у Конгресу.

Први ће се пред сенаторима појавити сенатор из Алабаме Џеф Сешнс, кога је Трамп номиновао за секретара за провосуђе, и пензионисани марински генерал Џон Кели, који је предложен за секретара за унутрашњу безбjедност, преноси Глас Америке.

До краја недjеље требало би да почне процес потврде за још неке од Трампових номинација, а међу њима су кандидат за државног секретара Рекс Тилерсон и будућа секретарка за образовање Бетси ДеВос.

У међувремену, лидер републиканске већине у Сенату Мич Меконел поручио је демократским законодавцима да "одрасту" и да не блокирају потврде номинација за Трампов кабинет.

Неки од оних које је Трамп номиновао за положаје у својој администрацији, укључујући Тилерсона и ДеВос, посjедују огроман финансијски капитал, а неке демократе истичу да нису прошли све провjере.

Меконел је у разговору за ТВ мрежу Си-би-ес оптужио демократе да су кивне због предсjедничких избора и подсjетио да су републиканци врло брзо потврдили многе, које је предсjедник Барак Обама номиновао 2009. године иако су - како се изразио - били "веома либерални".

Међутим, демократе нису једине које су забринуте због недовољно објављених података о неким Трамповим кандидатима.

Шеф независне и нестраначке Канцеларије за владину етику Волетер Шауб послао је писмо демократским лидерима прошле недjеље у којем наводи да нису сви они којима су заказани претреси прошли обавезни процес етичке анализе или предали иницијални нацрт извjештаја о својим финансијама.

Извор: Танјуг