latinica  ћирилица
10/01/2017 |  08:45 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Фоча: "Дебели" минус паралише аутомобиле

Бројни возачи у Фочи звог екстремно ниске температуре ваздуха, која се ноћу спушта и до минус 23 степена Целзијусова, имају проблем са паљењем аутомобила, јер се дешава да мраз ослаби акумулатор, али и да замрзне нафта, па чак и бензин.
Зворник, стање на путевима - Фото: СРНА
Зворник, стање на путевимаФото: СРНА

Проблем са акумулатором се релативно лако рјешава - допуњавањем са другог аутомобила, али је смрзавање горива много теже ријешити. У Ауто-мото друштву Фоча кажу да је једино рјешење топла гаража, а ко нема гаражу остаје му да одшлепа ауто до прве радионице и да сачека да се нафта одледи.

Инструктор вожње у АМД Фоча Здравко Нововић савјетује да се сипа нафта евро-пет, која има нижу тачку замрзавања. "Ако већ заледи, ми смо немоћни у тим ситуацијама и једино што можемо да учинимо да га пребацимо до неке топле радионице. Веће су шансе да ће нафта заледити ако је има мање у резервоару", каже Нововић.

Фочански таксиста Миле Секуловић савјетује да се у нафту сипају адитиви, којима се повећава отпорност горива на замрзавање.

"Нафта и бензин су лошег квалитета, тако да се дешава да гориво смрзне. Када заледи, тешко је проблем ријешити, а као превенција потребно је сипати адитиве, који се могу наћи на бензинским пумпама", каже Секуловић.

Он је савјетовао возачима да при стартовању оставе аутомобил пет до десет минута да ради у леру, да би се мотор и уље загријали, јер при наглом кретању постоји ризик да откаже неки од замрзнутих дијелова мотора.

"Најбоље би било да не крећу нигдје, да паркирају ауто и чекају боље дане", рекао је Секуловић.

Бирач: Путеви проходни, поледица и снијег успоравају саобраћај

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али одвијање саобраћаја отежава снијег и поледица, посебно на превојима Хан Погед, Црни врх, те на дионици пута Шековићи-Каштељ, саопштено је данас из Предузећа "Зворникпутеви".

На превоју Хан Поглед висина снијега износи 38 центиметара, температура ваздуха је минус 14 степени Целзијусових, док висина снијега на Црном врху износи 20, са температуром од минус 12, а на Каштељу је висина снијега 35 центиметара и температура минус 14 степени.

На превојима дува вјетар и прави сметове због чега механизација мора бити стално присутна.

На осталим путним правцима бирчанске регије има поледице и угаженог снијега па се возачима скреће пажња на опрезну и условима пута прилагођену вожњу.

Све кипе "Зворникпутева" су на терену и раде на рашчишћавању снијега и посипању абразивног материјала.

На већем дијелу путних праваца које одржавају "Зворникпутеви" могући су одрони.

Из "Зворникпутева" подсјећају возаче да на пут не крећу без обавезне зимске опреме, као и на опрезну вожњу у усјецима, засјецима и на мјестима гдје су могући одрони.

Пунктови "Зворникпутева" за одржавање магистралних и регионалних путева у зимским условима налазе се на превоју Хан Поглед, Каракају и Братунцу.

Извор: СРНА