latinica  ћирилица
10/01/2017 |  09:25 ⇒ 13:55 | Аутор: РТРС

Дачић: Западне службе обавијестиле Србију о могућем нападу албанске дијаспоре

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за РТС да је информације о томе да албанска дијаспора припрема заузимање дипломатско-конзуларних представништава Србија добила од западних безбједносних агенција.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Ова информација је дошла из једне велике земље и велике безбједносне заједнице, са именима и презименима људи, са земљом о којој се разговарало као могућој земљи гдје би мета можда могла бити наша амбасада или конзулат", рекао је Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Све те податке западне службе имају, истакао је Дачић.

"Једна од опција која је разматрана је да се Србија приволи да одустане од гоњења путем заузимања неког од дипломатско-конзуларних представништава или објекта који припада Србији и узимања талаца. Тачно се зна ко је такве приједлоге износио, по имену и презимену, гдје живи", каже Дачић.

Ради се о земљама које имају бројну албанску дијаспору, навео је министар спољних послова.

Дачић је напоменуо да су државе домаћини одговорне за безбједност српских дипломатско-конзуларних представништава, у којима је подигнут ниво будности.

"И данас се настављају протести албанске дијаспоре испред фрацуских дипломатско-конзуларних представништава и наших, али то неће утицати на став Србије када је ријеч о Харадинају или било ком другом. Ријеч је о ратним злочинима", поручио је Дачић.

Приштина брани ратног злочинца, "не дају да се хапси када су они у питању", указује Дачић.

"Што се нису бунили када је Црна Гора изручила неке наше који су ухапшени у Црној Гори", упитао је Дачић.

Што се тиче захтјева за изручење Харадинаја, објашњава да то није у надлежности његовог министарства, већ министарства правде.

Међутим, Дачић сматра да нема разлога да Србија не затражи изручење и подсјећа да је премијер Србије Александар Вучић рекао да ће оно бити затражено.

Извор: РТС