latinica  ћирилица
10/01/2017 |  10:14 | Аутор: РТРС

Употреба "босанског језика" пети пут пред Савјетом министара БиХ?

На дневном реду сутрашње сједнице Савјета министара БиХ поново ће се наћи Информација о кршењу уставног права Бошњака на слободно кориштење и употребу "босанског језика" у Републици Српској.
Свједочанства на босанском језику - Фото: РТС
Свједочанства на босанском језикуФото: РТС

Ово је пети пут заредом да се ова тачка налази у најавама дневног реда сједница Савјета министара БиХ.

О њој није било ријечи на сједници Савјета министара БиХ одржаној 29. децембра прошле године, иако је била званично најављена.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић тада је рекао новинарима да, према његовом мишљењу, материјал захтијева да се на њему још ради како би могао да буде прихватљив за све у Савјету министара БиХ.

Савјет министара БиХ расправљао је о овој информацији на сједници одржаној 20. децембра, након што је она два пута скидана са дневног реда.

Министарство просвјете и културе Републике Српске сматра да Савјет министара БиХ није требао, нити имао основа да расправља о Информацији о наводном кршењу уставног права Бошњака на кориштење и употребу "босанског језика", јер је област образовања у надлежности Српске.

"Нејасно је како се уопште и могло расправљати о тој теми у Савјету министара БиХ, ако се зна да предлагач информације - Министарство цивилних послова БиХ није надлежно за област образовања, већ има улогу координатора активности, усклађивања планова ентитеских власти и дефинисања стратегија на међународном плану у појединим подручјима", саопштено је раније из Министарства просвјете и културе Српске.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је раније да је Институција омбудсмана у БиХ обавезна да достави своје мишљење у вези са проблемом језика бошњачког народа који се, истакао је, рефлектује на дјецу.

Он је позвао Министарство просвјете и културе Републике Српске да достави свој став у вези са овом информацијом и овим проблемом.

"С обзиром на то да је образовање искључива ентитетска надлежност, онда Министарство треба да достави своју информацију у којој ће навести силне разговоре и преговоре које су имали о том питању и на крају свој дефинитиван став", закључио је Мектић.

Министар безбједности БиХ подсјетио је да Савјет министара БиХ информацију о језику треба да достави Парламентарној скупштини БиХ.

Извор: СРНА