latinica  ћирилица
10/01/2017 |  10:54 | Аутор: РТРС

Трамп именовао зета за вишег савјетника

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп је потврдио именовање свог зета Џареда Кушнера за вишег савјетника у Бијелој кући.

Кушнер, који се одрекао плате док је на тој дужности, био је "савјетник од повјерења током кампање и периода транзиције и поносан сам да има и кључну улогу у мојој администрацији", саопштио је у понедјељак увече Трамп и тако потврдио вијест коју су неколико сати раније објавили амерички медији.

Млади бизнисмен, који ће 36 година напунити у недјељу, супруг је Трампове кћерке Иванке са којом има троје дјеце.

Није имао искуства у политици прије него што се укључио у предизборну кампању и најмлађи је на листи сарадника који ће помоћи Трампу у вођењу земље.

Ортодоксни је јеврејин чија је породица ближа конкурентској, Демократској странци. У одбрану републиканца Трампа је стао 2015, када су се појавили антисемитски коментари на друштвеним мрежама међу Трамповим присталицама тврдећи да његов таст није ни "антисемита ни расиста".

Медији су писали и да је Кушнер, директор породичне фондације која је давала добротворне донације јеврејским насељима на окупираној Западној обали, могући изасланик за Блиски исток у администрацији новоизабраног предсједника Трампа.

Демократе су апеловале да се размотри именовање Кушнера за савјетника оптужујући Трампа за непотизам и сукоб интереса.

Доналд Трамп ће данас одржати прву конференцију за новинаре послије избора за предсједника.

Извор: Бета