latinica  ћирилица
10/01/2017 |  11:06 ⇒ 11:06 | Аутор: РТРС

Вучић захвалан због става Индије о суверенитету Србије

Предсједник Владе Србије Александар Вучић захвалио је данас премијеру Индије Нарендру Модију за принципијелан став који Индија има о територијалном интегритету и суверенитету Србије, те изразио подршку у борби против тероризма са којим се Индија суочава.
Предсједник Владе Србије Александар Вучић са премијером Индије Нарендром Модијем (Фото: Влада Србије) -
Предсједник Владе Србије Александар Вучић са премијером Индије Нарендром Модијем (Фото: Влада Србије)

Вучић је позвао Модија да посјети Србију, истакавши да би то био нови импулс јачању сарадње двије земље на свим нивоима, саопштено је из Владе Србије.

Саговорници су разговарали о билатералним односима, јачању економске сарадње и трговинске размјене и о унапређењу сарадње у области прехрамбрене производње, пољопривреде, фармације, намјенске индустрије, туризма и информационих технологија.

"Велики потенцијал за сарадњу двије земље лежи у извозу јестивог уља, соје и уљаног сјемена из Србије у Индију", рекао је Моди и предложио да Србија буде партнер Индије у програму за развој прехрамбене индустрије и прераде хране за 2017-2018. годину.

Вучић је разговарао и са главним министром индијске савезне државе Гуџарат Виџајем Рупанијем, домаћином Гуџарат економског самита, који је истакао да индијске компаније могу много да науче у Србији и да је важно да пренесу искуства и иновације које се у Србији користе у пољопривреди и прехрамбреној индустрији.

Премијер Србије позвао је Рупанија да са економском делегацијом државе Гуџарат посјети Србију и нагласио важност економске сарадње Србије и Гуџарата, нарочито у области пољопривреде, прехрамбене индустрије и сектора информационих технологија.

Вучић се састао и са предсједником Федерације индијских привредних комора Панкајем Пателом, која броји 2,5 милиона чланова.

Они су разговарали о унапређењу сарадње двије привредне коморе и узајамној промоцији Србије и Индије као туристичких дестинација.

Пател је предложио да Србија буде партнер Федерације привредних комора Индије на Централноевропском бизнис самиту, те нагласио да је нарочито важно јачање сарадње у области намјенске индустрије, али и у промоцији Србије као погодне дестинације за развој филмске индустрије и снимање филмова у индијској продукцији.

Извор: СРНА