latinica  ћирилица
10/01/2017 |  13:11 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Влада Ф БиХ тражи забрану оглашавања у медијима који пишу против ње

Тим стручњака из кабинета премијера Федерације БиХ Фадила Новалића израдио је документ под називом "Анализа стања у БХ Телекому" у којем су проблематичним оцијенили то што предузеће спонзорише медије који пишу против Владе ФБиХ, премијера Кантона Сарајево и члана Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа.
Илустрација (архива) -
Илустрација (архива)

Као примјер наведени су текстови који откривају "гдје су запослени зетови Фадила Новалића и Бакира Изетбеговића" или интервју предсједника СДП-а Нермина Никшића у коме се нашалио на рачун "100.000 нових радних мјеста", објавио је "Дневни лист".

У анализи се оцјењује да је у "БХ Телекому" уочена злоупотреба трошења средстава у маркетиншке сврхе.

"Укупно 11 милиона марака се троши у ове сврхе. Посебно се финансирају кампање против владе ФБиХ и Кантона Сарајево, члана Предсједништва БиХ, кроз копродукцију и спонзорства политичких емисија, које наносе штету угледу власника 'БХ Телекома', активностима на спровођењу Реформске агенде што поприма димензије дипломатског скандала", истиче се у анализи у коју је имао увид "Дневни лист".

У анализи се додаје да се у емисијама које су спонзорисане од "БХ Телекома" у врло негативном и непримјереном контексту и експлицитном садржају вријеђају и исмијавају, између осталих, члан Предсједништва БиХ, премијер ФБиХ, министри и други.

Стручњаци Владе БиХ за мониторинг медија припремили су чак посебан документ у коме су сабрани "скандалозни и негативни медијски извјештаји", а посебно скрећу пажњу на "изузетно активне кампање, оркестриране нападе и негативне промоције путем ТВ емисија и друштвених мрежа".

За ауторе анализе проблематични су и текстови који се баве редукцијом воде, трошењем новца за припрему прославе Нове године, као и бројне друге теме, па чак и коментари које медији омогућавају грађанима испод текстова.

"Неопходно је хитно и без одлагања успоставити контролу над овом области пословања и темељно преиспитати све уговоре у области маркетинга, укључујући образложење за њихово преиспитивање, као и анализу њихових ефеката на пословање и укупан имиџ капање", препоручују федералној Влади из кабинета премијера.

Извор: СРНА