latinica  ћирилица
10/01/2017 |  15:08 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Свечано обиљежен Дан Републике Српске у Брчком (ВИДЕО, ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на данашњој свечаности обиљежавања Дана Републике Српске у Брчком да је Република Српска једино што је данас одрживо у БиХ.
Обиљежавање Дана Српске у Брчком - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана Српске у БрчкомФото: РТРС

"Ми желимо мир. Уважавамо политичке интересе бошњачког народа, али не и њихов идеализам који штите међународни фактори. Пројекат централизоване БиХ је пропао", рекао је Додик.

Он је поручио да компромиса о Републици Српској нема, а нема га ни о 9. јануару који је слава Републике Српске.

"Од једног датума којег смо славили свих претходних година направљено је тешко политичко питање", указао је предсједник Додик.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је да су Срби у овој локалној заједници поносни што се у њој и ове године обиљежава Дан Републике Српске, а то су исказали и масовним изласком на референдум.

"Република Српска, која је настала као израз воље српског народа у БиХ, данас се брани патриотизмом. Она је гарант опстанка српског народа и у дистрикту Брчко. Свуда у БиХ гдје нема институција Републике Српске српски народ је сведен на статистичку грешку", рекао је Милић.

Према његовој оцјени, претјераним попуштањима неће ослабити конфликти у БиХ, нити ће тиме да престану притисци на Републику Српску.

"И Арбитражна одлука о дистрикту Брчко дала је довољно простора Србима у овој локалној заједници да на легитиман начин остварују своје интересе. Дистрикт Брчко није пусто острво. Он ће бити дио будућег ауто-пута Бијељина-Бањалука", напоменуо је Милић.

Он је позвао све у дистрикту Брчко, без обзира на страначка и друга опредјељења, да се уједине у љубави према Републици Српској.

Обраћајући се учесницима свечаности, Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом подсјетио је да је Република Српска стварана кроз патњу и муку српског народа.

"Нас истински, до бола, вријеђа када неко поставља на дневни ред питање прославе Дана Републике Српске. Треба да покажемо јединство широм БиХ и да сачувамо оно што су наши преци, борећи се, стварали стотинама година и нама оставили у аманет", нагласио је владика Хризостом и пожелио Републици Српској да свој рођендан прославља стотинама година.

Дан Републике Српске у Брчком

Српска за мир сарадњу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је са прославе Дана Републике у Брчком да је Српска спремна за мир и сарадњу, али не и за компромис који би значио било какво умањивање значаја Републике Српске. "Овдје смо да обиљежимо Дан Републике и да се окупимо око наше крсне славе", рекао је Додик пред стотинама окупљених на свечаном пријему у хотелу "Јелена", којем су присуствовали Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом, бројни министри у Влади Српске, посланици из регије, челници Брчког и бројни гости из друштвеног и културног живота дистрикта.

Он је додао да је слава очувала српски народ и да карактерише његово традиционално гостопримство, те одбацио све притиске и покушаје оспоравања прославе 9. јануара као Дана Републике Српске, уз оцјену да је у вези са тим непотребно направљено тешко политичко питање.

"Нећете нас уплашити, нећете нас тјерати, нећете нам забранити 9. јануар и нећете нам забранити нашу крсну славу. Можете да радите шта год хоћете ви у Сарајеву и ви који подржавате оно што Сарајево хоће, на том питању нема компромиса", поручио је Додик и додао да је на јучерашњој прослави Дана Републике показано јединство снажније од свих пријетњи.

Предсједник Српске навео је да се БиХ покушава одржати на бошњачком, муслиманском идеализму, који је подржала међународна заједница и моделирала БиХ до те мјере да је она потпуно несигурна и немогућа земља.

Он је захвалио грађанима Брчког који су изашли на референдум о Дану Републике Српске прошле године и оцијенио да је то био важан доказ припадништва и односа Брчког као дијела и Републике Српске.

"Српска је окупљена око идеје слободе јер је нестабилност тог времена натјерала Србе на овим просторима да се заштите, као што су то учинили и други народи", каже Додик.

Предсједник Српске је истакао да је прошло вријеме пријетњи и да нема договора у БиХ на бази илузија и имагинација, него да се мора поштовати реалност.

"Република Српска ни једним својим потезом није ништа учинила против БиХ, а БиХ масовно чини потезе против Српске и низ одлука је базирано на томе. Док год Бошњаци мисле да могу да буду заштићени од странаца, наравно да неће бити дијалога и неће бити ни ове земље", нагласио је Додик.

Додик је указао на важност даљег интегрисања Брчког као дијела Републике Српске и српског народа, уз оцјену да је данас у БиХ самоодржива једино Република Српска.

У брчанском хотелу "Јелена", гдје се окупило око 300 званица – представника политичког, вјерског, привредног, културног и јавног живота дистрикта Брчко и Српске, данас је обиљежен Дан Републике Српске.

У оквиру обиљежавања Дана Републике у Брчком су на Споменик браниоцима положени вијенци. Организован је и свечани пријем којем је присуствовао и Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Хризостом.

Предсједник Додик, мајци Миланки Панић из Брчког, уручио је златник за њеног сина Лазара, који је прворођена беба у дистрикту ове године.