latinica  ћирилица
10/01/2017 |  16:44 ⇒ 18:24 | Аутор: РТРС

Човић: Нормализовати стање у Стоцу

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да ће ХДЗ учинити све да нормализује стање у општини Столац, покрене инфраструктурне пројекте, инвестиције и отвори нова радна мјеста, те да ће то бити одговор те странке на изазове у овом мјесту.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић, који је и хрватски члан Предсједништва БиХ, нагласио је да неће дозволити да неко неким трговинама блокира односе у Стоцу, као и да избори у овом граду треба да буду одржани по демократским стандардима.

"Ми желимо да се у Стоцу осјети да живот функционише и тражимо да се што прије створе услови да се одрже избори. Желимо обезбиједити да Столац функционише као нормална средина, покренути инфраструктурне пројекте, водоснабдијевање, изградњу брзе цесте Столац-Неум и друге пројекте. Ставили смо јасан задатак испред наших људи на свим нивоима да имају посебан сензибилитет према Стоцу", рекао је Човић.

Он је рекао новинарима приликом посјете Стоцу, гдје се састао са досадашњим начелником Стјепаном Бошковићем, да је посљедњих петнаестак година стварана таква атмосфера да се од Стоца прави град случај, те да је исто направљено и 2. октобра прошле године.

"И овај пут је неко желио да се од Стоца направи случај. Дјелимично је успио, потпуно није. Морамо омогућити Стоцу да се развија. То једино може мотивисати младе људе да остану овдје", рекао је Човић и позвао све да заједно граде Столац.

Бошковић је рекао да је на састанку разговарано о томе како ситуацију вратити у нормалне оквире и како у разумном року организовати демократске изборе који су 2. октобра прекинути.

"Очекујемо да ће Централна изборна комисија БиХ донијети одлуке и да ћемо створити услове да и Столац постане општина као и све остале и да власт функционише, а све с циљем да ниједан грађанин не осјети посљедице онога што се догодило 2. октобра", додао је Бошковић.

Избори у Стоцу прекинути су 2. октобра због низа инцидената. Након што је ЦИК БиХ казнио виновнике инцидената, услиједили су жалбе Суду БиХ, а након што је прије десетак дана суд одбио жалбе кандидата који су скинути с кандидатских листа, ЦИК БиХ сада треба да донесе одлуке о поништавању избора у Стоцу и расписивању нових.