latinica  ћирилица
10/01/2017 |  19:30 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Србија упозорава – Албанци спремају освету због хапшења Харадинаја (ВИДЕО)

Србија има информације да албанска дијаспора планира заузимање српских амбасада у Европи. Циљ је да Србија одустане од гоњења Харадинаја.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Ово је, позивајући се на западне безбједносне службе, саопштио шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Стручњаци сматрају да упозорење озбиљно треба да схвате земље које имају бројну албанску дијаспору.

Албанија и Приштина стале у одбрану ратног злочинца. Због бившег косовског премијера и вође ОВК-а Рамуша Харадинаја, с полицијским досјеом од 108 кривичних дјела,спреми су и на терористичке нападе. Мета су дипломатско-козуларна представништва Србије.

- Ова информација је дошла из једне велике земље и велике безбједносне заједнице са именима и презименима људи, са земљом о којој се разговарало као могућој земљи гдје би мета можда могла бити наша амбасада или конзулат, каже Дачић.

План ектремно политичких оријентисаних Албанаца јесте заузимање неког од дипломатско-конзуларних представништава и објеката, као и узимање талаца.

- Тачно се зна ко је такве планове износио. По имену и презимену. Гдје живи. Ријеч је о државама које имају огромну албанску дијаспору, поручио је Дачић.

Универзитетски професор и експерт за питање тероризма Драган Симеуновић упозорење шефа српске дипломатије види као превентиван и разуман гест, али и поруку владама земаља с албанском дијаспором да су дужне подићи ниво безбједности.

- Послије овог упозорења оне не могу бити више изненађене. Ово је један озбиљан разлог због кога би морао бити подигнут ниво узбуне и безбједности на највиши ниво, каже Симеуновић.

Колико год били насилни и агресивни према Србији, не могу побјећи од своје прошлости и почињених злочина. Званични Београд поручује да је Србија спремна да свако одговара за ратне злочине и да их уцјене неће омести да затраже изручење злочинца Харадинаја.