latinica  ћирилица
11/01/2017 |  07:53 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Суђење Махмуљину- данас нова свједочења о страдању Срба у Возући

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Махмуљин - суђење - Фото: РТРС
Махмуљин - суђењеФото: РТРС

Оптужница терети Махмуљина да, док је трајала војна акција на ширем подручју Завидовића и Возуће у току 1995. године, као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима.

Свједок Тужилаштва БиХ Сафет Сивро рекао је на претходном рочишту да је имао информацију да је након напада на Возућу у септембру 1995. године убијено око 60, а заробљено 57 "четника", што је уписао у ратни дневник који је водио.

Он је објаснио да је од средине 1995. године радио као референт на праћењу и планирању борбених дејстава у команди Трећег корпуса, те да се јављао на телефон када је отпочела операција "Фарз", односно акција "ослобађања" Возуће, те је уносио у дневник и информације јављане из јединице "Ел муџахедин".

Свједок је потврдио да је написао да је извјесни Аиман из одреда "Ел муџахедин" јавио команданту Трећег корпуса да борбена дејства иду по плану, потом да је одред "овладао" одређеним објектима, а у једном позиву ова јединица од корпуса тражи да се дејствује по објекту "Стог".

Он је рекао да је у дневник написао да командант Трећег корпуса тражи да извјесни Абу Мали дође на коту осматрачнице корпуса на Клеку због договора, те да је било и случајева да командант корпуса наређује маневарским батаљонима да садејствују са одредом "Ел муџахедин".

Сивро је потврдио да је, осим оперативног, сачињавао и ратни дневник. У њему се, између осталог, наводи да је након акције "Фарз" командант Трећег корпуса заједно са Сафетом Сивром обишао одред "Ел муџахедин", новоослобођену територију, те одржао пригодан говор.

Он је навео да је тачно да је у тај дневник записао и информацију да је 12. септембра 1995. године "ослобођено 10 километара", као и да је убијено 60, а заробљено 57 "четника" и један тенк.

"Не знам од кога је информација, али ја сам је унио. Шта је даље било са заробљеницима, не знам", рекао је свједок и додао да је о свим битним информацијама обавјештаван командант корпуса.

Свједок је рекао да не зна ко је командант одреда "Ел муџахедин", те да прави извјештаји из овог одреда никада нису стизали у оперативни центар, већ само телефонске информације.

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.

Извор: СРНА