latinica  ћирилица
11/01/2017 |  08:09 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Генерал Ђукић прегледан као - покојник!

Пошто је вјештак судске медицине Бранимир Александрић сачинио медицинско вјештачење здравственог стања Новака Ђукића без неопходне опреме и присуства одговарајућег стручњака, генералова одбрана тражи да суд вјештачење повјери другом вјештаку, који ће бити љекар интерниста кардиолог са искуством у клиничком лијечењу живих људи!
Новак Ђукић - Фото: РТРС
Новак ЂукићФото: РТРС

Како каже Ђукићев бранилац Милорад Константиновић, генерал Ђукић ће против Александрића поднијети кривичну пријаву, јер му је, како каже, "грубо прекршио људска и грађанска права", а од Суда части љекарске коморе тражиће да буде разријешен.

Пошто је у новембру Ђукић био у болници због проблема са срцем и није дошао на сједницу Вијећа Специјалног суда у Београду, које разматра захтјев Сарајева да му се призна пресуда Суда БиХ од 20 година затвора због случаја "Тузланска капија", суд је наложио да се уради вјештачење његовог здравственог стања и утврди да ли је Ђукић способан да прати суђење. Вјештаку је наложено да по потреби ангажује и љекаре других специјалности.

- Вјештак судске медицине Бранимир Александрић је, међутим, Ђукића прегледао у стану, без присуства кардиолога и без адекватне опреме неопходне за преглед пацијента са кардиолошким тегобама - каже бранилац Константиновић.

- Александрићев незаконит и нестручан "преглед" се састојао од сликања нагог пацијента и мјерења дијелова тијела, што представља дио уобичајеног спољашњег прегледа тијела покојника. Александрић као специјалиста судске медицине нема довољно стручности да прегледа живе пацијенте, нити да даје оцјене и анализира налазе и документацију кардиолога са ВМА и кардиолошке ординације Хаџи-Тановић- додајеЂукићев бранилац.

Константиновић указује да је Александрић у свом налазу мимо правила струке предложио суду да Ђукића смјести у затворску болницу од седам до десет дана прије претреса, како би у њој редовно добијао одговарајућу терапију, а здравствено особље би контролисало да ли је прогутао лијек и провјеравало да га није оставио у устима.

- Вјештак тиме изван своје надлежности и на најгрубљи начин предлаже суду да Ђукићу одреди притвор, иако је свјестан да се не смије упуштати у такве врсте коментара - наводи Константиновић.

- Генерал Ђукић се никада није оглушио о савјете љекара и уредно узима прописане лијекове, јер болести које су му дијагностиковане могу лако да узрокују фаталан исход.

Провјера лиценце др Александрића

Ђукићева одбрана предложила је да суд од Лекарске коморе Србије затражи лиценцу Бранимира Александрића из које ће се утврдити за коју област здравствене заштите је издата.

- Тражимо и да суд провјери да ли се Александрић налази под истрагом за кривично дјело које би га чинило недостојним за обављање вјештачења - каже се у поднеску одбране Вишем суду.

- Александрићево име везано је за многобројне контроверзне судске поступке као што су случајеви Даде Вујасиновић, погибија гардиста у Топчидеру, Александра Митровића, убиства Аркана, па Звонимира Плећића.

Извор: Новости